Hongkong veroordeelt democratieactivisten en neutraliseert hen politiek

In Hongkong, een autonome regio in het zuiden van China, zijn drie bekende jonge dissidenten veroordeeld wegens hun aandeel in het democratisch volksprotest van 2014. De meest bekende is Joshua Wong. De straffen zijn niet zo zwaar, maar de drie mogen wel vijf jaar lang niet meer politiek actief zijn. Mensenrechtengroepen spreken over een "politiek proces" onder druk van China.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Joshua Wong, Nathan Law en Alex Chow werden bekend door het grootscheepse volksprotest in 2014 tegen de toenmalige gouverneur CY Leung. Wekenlang werden grote delen van Hongkong lamgelegd door betogers, ook de belangrijke zakenwijk.

Joshua Wong werd eerder al veroordeeld tot gemeenschapsdienst, maar de regering van Hongkong ging toen in beroep, wat erg uitzonderlijk is. Nu krijgen Wong en zijn medestanders een straf van zes maanden opsluiting wegens hun aandeel in het protest.

Belangrijker is echter dat ze vijf jaar lang niet politiek actief mogen zijn en dat waren de drie nu net van plan. Eerder was Nathan Law al verkozen in de LegCo, de Legislative Council, of het parlement van Hongkong, maar hij werd tot ontslag gedwongen omdat hij de eed niet volgens de regels afgelegd zou hebben.

Mensenrechtengroepen hebben veel kritiek op de juridische gang van zaken in Hongkong. Volgens hen zijn de veroordelingen politiek gemotiveerd en zijn die er gekomen onder druk van de lokale regering.

China morrelt aan de vrijheden van Hongkong

Bij de overdracht van Groot-Brittannië naar China in 1997 kreeg Hongkong garanties dat de bestaande rechtsstaat en vrijheden, zoals die van pers, meningsuiting en vergadering, minstens 50 jaar lang behouden zouden blijven. In plaats van een Britse kroonkolonie zou Hongkong een zelfbesturende regio in het zuiden van China worden.

De vrijheden van Hongkong staan haaks op het autoritaire communistische regime in China zelf. Peking was erg beducht voor "politieke en ideologische besmetting" van de eigen bevolking door Hongkong en heeft de voorbije jaren geprobeerd om de recht van Hongkongers in te perken. Daarbij werden ook een aantal uitgevers ontvoerd en in China berecht.

Echte democratie is er in Hongkong niet. De regering en het parlement staan onder invloed van pro-Chinese partijen, maar de zetels die wel vrij verkiesbaar zijn, gaan wel vaak naar leden van democratische partijen. Die kunnen het de regering moeilijk maken.