Is opgepakte verdachte zelf een slachtoffer?

De Catalaanse politie heeft een verdachte opgepakt, maar er is veel verwarring rond de zaak. De 28-jarige man zou het busje gehuurd hebben waarmee de aanslag op de Ramblas gepleegd is. Zelf zegt hij echter slachtoffer te zijn van een diefstal en hij kwam bij de politie aangeven dat zijn identiteitspapieren gestolen zijn.

De man kwam snel in in het vizier van de Catalaanse politie als een van de verantwoordelijken voor de aanslag in Barcelona, aangezien zijn naam stond op de huurdocumenten die in de witte bestelwagen gevonden werden. 

Zodra zijn naam echter de rond begon te doen als hoofdverdachte voor de aanslag, meldde iemand die beweerde de man in kwestie  te zijn, zich op het politiekantoor in Ripoll, waar hij zei dat zijn identiteitspapieren gestolen waren. Ripoll is een dorpje aan de voet van de Pyreneeën waar de man woonde.

Aan de Spaanse krant La Vanguardia verklaarde de burgemeester van Ripoll dat de man op het commissariaat een verklaring aflegde, waarin hij stelde dat hij ten tijde van de aanslag gewoon in Ripoll was.

De Catalaanse politie onderzoekt nu waarom de man de diefstal van zijn papieren niet vroeger aangegeven heeft, en ze sluit ook niet uit dat een broer van de man de echte dader is.

Bijzonderheden

Toen de man genoemd werd als hoofdverdachte, duurde het niet lang voor er allerlei bijzonderheden over hem bekend raakten: hij is Marokkaans staatsburger, geboren in 1989 in het centrum van Marokko, en na een verblijf in het zuiden van Frankrijk, verhuisde hij enkele jaren geleden naar Spanje waar hij een verblijfsvergunning kreeg.

Hij was bekend bij de politie en verbleef volgens de Spaanse krant El Pais een tijd in de cel in Figueres wegens geweldpleging. In 2012 kwam hij vrij. Hij vestigde zich vervolgens in Ripoll.