Kandidaat-notaris veroordeeld voor vervalsen van akten

Een kandidaat-notaris is veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden en een boete van 3.000 euro voor de vervalsing van tientallen akten. In totaal zou het over miljoenen euro gaan. Met het geld zou hij een privékliniek bouwen. Een psychiater spreekt van een mentale aandoening.

Een 34-jarige kandidaat-notaris is veroordeeld tot 12 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk voor het vervalsen van tientallen akten op een notariaat in Koksijde, waar hij werkte. Het ging telkens om akten van vermogensoverdrachten en verklaringen van erfrecht die hij ten aanzien van zichzelf opmaakte.

De bedragen liepen tot in de miljoenen. "Mijn cliënt zat verstrikt in leugens en deed zich heel zijn leven voor alsof hij van rijke afkomst was. Hij begaf zich tussen de beau monde en zijn persoonlijkheid was erop gebaseerd. Een onafhankelijke psychiater heeft het over de aandoening pseudologica fantastica, waarbij iemand zijn eigen leugens gelooft. Hij wist wel dat hij de akten vervalste, maar kon zich niet tegenhouden", pleitte zijn advocaat op de rechtbank van Veurne.

Privékliniek in Antwerpen

Met zijn eigen bedrijf probeerde de beklaagde investeerders te strikken voor de bouw van een privékliniek in Antwerpen. Om hen te overtuigen van zijn solvabiliteit, zwaaide hij met de akten. Geld bracht het de man niet op.

Hij kreeg ook nog een boete van 3.000 euro en moet voorlopig 1 euro provisionele schadevergoeding betalen aan de notaris waar hij werkte voor imagoschade. De veroordeelde man zou zelf notaris worden, maar werd geschorst.

Meest gelezen