Kritiek van Apple op Trump na Charlottesville

Tim Cook, de CEO van Apple Inc, heeft in een e-mail naar al zijn werknemers kritiek geuit op de reactie van president Trump op het geweld in Charlottesville: "Haat is een kanker en vernietigt alles op zijn pad zonder ingreep". Dat meldt Buzzfeed News, die zo'n e-mail in handen kreeg. Apple zal 2 miljoen dollar doneren aan hulporganisaties.

De opvolger van Steve Jobs heeft een e-mail gestuurd naar alle werknemers van zijn bedrijf waarin hij verklaart dat er geen plaats is voor haat en fanatisme in de VS. "Dit gaat niet over links of rechts. Het gaat om menselijke degelijkheid en moraliteit."

Hij voegt eraan toe dat hij het niet eens is met de uitspraak dat er een morele gelijkwaardigheid is tussen enerzijds white supremacists en nazi's en anderzijds de mensen die tegen hen zijn en opkomen voor mensenrechten. Hij herhaalt daarmee de kritiek van Republikeinen en Democraten op hoe Trump reageerde op het geweld in Charlottesville. Bij het geweld kwam er een vrouw om het leven toen een auto op een menigte tegenbetogers inreed.

Donaties aan burgerrechtenorganisaties

Cook houdt het niet bij een boodschap van gelijkheid en respect. Hij kondigt ook aan dat Apple 1 miljoen dollar aan het Southern Poverty Law Center (SPLC) en 1 miljoen dollar aan de Anti-Defamation League (ADL) zal doneren.

Het SPLC is een burgerrechtenorganisatie die succesvol rechtszaken tegen white supremacists gewonnen heeft. De ADL is een joodse burgerrechtenorganisatie.

Apple zal ook donaties van werknemers aan de organisaties verdriedubbelen. Gebruikers van iTunes zullen in de komende dagen ook de SPLC kunnen steunen.

Kenneth Frazier

Andere CEO's van grote bedrijven hebben zich ook al uitgesproken tegen de retoriek van president Trump. Na zijn reactie op het geweld in Charlottesville stapte Kenneth Frazier van Merck, het enige zwarte lid van de Manufacturing Council, op uit de raad. 

Toen verschillende CEO's - zoals Brian Krzanich van Intel en Denise Morrison van Campbell Soup - hetzelfde deden, besloot Trump de raad op te doeken. Elon Musk van Tesla en SpaceX verliet in juni de presidentiële adviesraden toen Trump de VS terugtrok uit het Parijsakkoord over de opwarming van de aarde.

AFP or licensors