Malala Yousafzai gaat in Oxford studeren

De Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is toegelaten in Oxford. Aan de prestigieuze Britse universiteit zal de 20-jarige vrouw politicologie, filosofie en economie studeren, zo meldde zij zelf in een tweet.

Yousafzai verblijft al sinds 2012 in Groot-Brittannië. Zij werd ernaartoe gebracht om te revalideren, nadat ze door een talibanstrijder in het hoofd was geschoten. Ze is daar gebleven om haar middelbare studies af te ronden en zal er nu dus ook aan haar hogere studies beginnen.

Als jonge tiener ijverde ze al voor meer rechten voor meisjes om naar school te gaan. Yousafzai blogde in 2009 voor de BBC over de heerschappij van de conservatieve taliban en hun onderdrukking van vrouwen in Pakistan.

Ze werd met haar acties een boegbeeld van de strijd voor het recht van vrouwen en kinderen om onderwijs te krijgen. In 2014 werd zij daarvoor nog beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.