Mensensmokkelaars gebruiken nu ook jetski's

De Spaanse politie heeft een netwerk van mensensmokkelaars die jetski's gebruikten opgerold. De bende bracht immigranten met jetski's vanuit Marokko via de Straat van Gibraltar naar Spanje. Per persoon vroegen de smokkelaars 5.000 euro.

De migranten werden, na de oversteek naar stranden in de zuidelijke provincies Cádiz en Málaga, naar Algeciras gebracht. Daar werden zij gegijzeld tot verwanten van de migranten in de Spaanse exclave Ceuta het smokkelgeld hadden betaald.

Tot dusver werden vooral Italië en Griekenland overstelpt door immigranten, maar sinds enkele weken zit de mensensmokkel met Spanje als eerste bestemming in Europa in de lift.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vermoedt dat Spanje dit jaar, na Italië, bestemming nummer twee zal worden voor de illegale mensensmokkel. Italië zelf kent op dit vlak een flink dalende tendens.