Ooggetuige Barcelona: "Zag voertuig met enorme snelheid op me afkomen"

Ooggetuigen vertellen aan VRT Nieuws hoe ze op het nippertje konden ontsnappen aan het busje dat inreed op de mensenmassa op de Ramblas. "Toen ik me omdraaide, zag ik een voertuig op me afkomen met een enorme snelheid."

In het centrum van Barcelona is een busje ingereden op een aantal mensen op de Ramblas, de drukste winkelstraat van de stad. Een Nederlandse getuige vertelt aan VRT Nieuws hoe ze op het nippertje kon ontsnappen aan het voertuig. 

"Ik stak de Ramblas over, toen ik ineens een knal hoorde. Onmiddellijk daarna begon iedereen te gillen en te lopen. Toen ik me omdraaide, zag ik een voertuig op me afkomen met een enorme snelheid." Ze vertelt hoe haar vriend haar meesleurde. "Ik zag een lichaam langs me heen vliegen. We zijn een gebouw ingevlucht. Een restauranthouder heeft ons binnengelaten in zijn restaurant en daar zitten we nu. We krijgen water, maar we kunnen en mogen niet weg." Volgens haar is er geen twijfel mogelijk dat de chauffeur de bedoeling had zoveel mogelijk mensen te raken. 

Een andere getuige vertelt hoe hij hoorde dat er geschoten werd. "Ik zag de kogels inslaan."

Getuige: "We konden net op tijd wegspringen"

Onze VRT-collega Bert Pitschon die ter plaatse is, heeft ook gesproken met Ana Julieta Calavia, die het zag gebeuren.

"Ik was op de Ramblas met mijn zus toen ik mensen achter mij hoorde schreeuwen. Enkele seconden later zagen we een groot, wit busje dat heel snel reed. We konden net op tijd wegspringen, maar zagen hoe het busje over zoveel mensen en kraampjes reed."

Zelf raakten het meisje en haar zus lichtgewond. "We hebben geluk gehad."

Belgische getuige in H&M: "Deuren gesloten, rolluiken naar beneden"

Ook de Belgische Melanie De Wilde was in de buurt in de H&M toen het gebeurde. Volgens haar brak er paniek uit onder de toeristen. 

"We waren in de H&M, toen de deuren opeens dicht gingen en de rolluiken naar beneden werden gelaten. Er bleek een busje over de grote shoppingsstraat in Barcelona gereden te zijn", vertelt ze aan VRT Nieuws. "We weten niet hoeveel doden of gewonden er zijn."

De medewerkers van de winkel zijn rondgegaan om mensen gerust te stellen, vertelt ze. "We moesten op dezelfde verdieping blijven, want iedereen wilde naar buiten. De politie heeft de opdracht gegeven om de rolluiken naar beneden te laten." Ze zit momenteel nog steeds in de H&M.