President Trump is "triest over verwijdering van mooie standbeelden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich opnieuw in de discussie over de omstreden standbeelden van zuidelijke topfiguren van de Burgeroorlog gegooid. In een aantal tweets kant hij zich tegen de verwijdering van een beelden van generaals en politici van de zuidelijke Confederacy of American States (CSA).

Enkele dagen nadat Trump de schuld voor de rellen in Charlottesville waarbij één dode is gevallen, gedeeld had tussen extreemrechts en linkse tegenbetogers, is hij opnieuw in het strijdperk getreden.

In enkele tweets schrijft Trump "triest te zijn dat de geschiedenis van de VS uiteen wordt getrokken door de verwijdering van onze mooie standbeelden en monumenten". Daarmee sluit hij zich aan bij de mensen in "the South" die zich verzetten tegen de verwijdering van monumenten voor zuidelijke leiders tijdens de Burgeroorlog (1861-1865).

"Je kan de geschiedenis niet veranderen, maar je kan ervan leren. Robert Lee, Stonewall Jackson, wie is de volgende: Washington, Jefferson? Zo dom", schrijft Trump. "We zullen de schoonheid missen die uit onze steden en parken wordt weggenomen en die zullen nooit vergelijkbaar vervangen worden", luidt het nog.

Het was net het plan van het stadsbestuur van Charlottesville om he standbeeld van Robert Lee te verwijderen uit een park dat aan de basis lag van het gewelddadige protest in die stad. Dat is een strijdkreet geworden waarrond allerlei racistische en extreemrechtse groepen in de VS zich verzamelen onder de noemer "Unite the Right". Intussen hebben ook een aantal andere steden beslist om Geconfedereerde monumenten te verwijderen of te verplaatsen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Stonewall" Jackson, another hero of the South

Generaal Robert Lee kent u wellicht al. Hij was een van de meest succesvolle generaal en tenslotte opperbevelhebber van het zuidelijke leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Thomas "Stonewall" Jackson was tijdens de oorlog nog beroemder. Hij leidde zijn "Stonewall Brigade" uit Virginia jarenlang naar grote overwinningen op het veel grotere noordelijke VS-leger, onder meer bij de erg bloedige slag van Antietam in 1862. Jackson raakten een arm kwijt, maar overleed tijdsn de oorlog aan een longontsteking.

De presidenten George Washington en Thomas Jefferson zijn grondleggers van de vroege Verenigde Staten. De eerste leidde het land naar de onafhankelijkheid, Jefferson schreef de beroemde Onafhankelijkheidsverklaring en delen van de Bill of Rights die vrijheid van de burgers garandeerde. Beiden waren eigenaars van plantages met slaven.