Steeds meer Vlamingen studeren in het buitenland

Almaar meer Vlaamse studenten gaan met het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus een tijd in het buitenland studeren. Vorig academiejaar waren dat er 5.648, opnieuw een stijging met bijna 6 procent in vergelijking met het jaar voordien.
Xinhua/Avalon. All rights reserved.

30 jaar geleden ging het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus van start. Toen trokken 58 Belgische jongeren voor een tijdje naar het buitenland om daar te studeren. Intussen zijn er al een kwart miljoen Belgen die op die manier een internationale ervaring opdeden, onder wie dus ook heel wat Vlamingen. Vorig jaar waren ze al met meer dan 5.600, een nieuw record. En meer en meer studenten gaan zelfs voor een tweede keer op Erasmus. Want dat kan ook. Vorig jaar waren er al 144 jongeren die dus een tweede Erasmuservaring opdeden.

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is blij met die grote belangstelling. "Het gaat niet alleen over het studeren aan een andere hogeschool of universiteit, het gaat ook over de internationale ervaring die je opdoet: je leren aanpassen aan een andere cultuur en andere gewoonten, het leren verblijven in een land waar een andere taal gesproken wordt dan je thuistaal. Dat zijn allemaal zaken die jongeren een stuk op weg kunnen helpen om ook in het latere leven goede kansen op werk te krijgen."

Studiebeursstudenten

Maar studeren in het buitenland kost wel extra. Daarom ook krijgen Erasmusstudenten een Erasmusbeurs om de kosten voor het verblijf in het buitenland een beetje te compenseren. Studenten die hier een studietoelage krijgen, worden extra ondersteund, maar toch is de drempel voor hen vaak nog groot. Daarom wil minister Crevits binnenkort samenzitten met de hogescholen en universiteiten om te zien wat er nog bijkomend voor hen kan worden gedaan.

Populaire bestemmingen

Vlaamse Erasmusstudenten trekken vooral naar Spanje en Frankrijk. Ook Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn populaire Erasmusbestemmingen. Maar buitenlandse studenten komen ook graag in Vlaanderen studeren. Vorig academiejaar waren ze met bijna 3.800. Vooral Spanjaarden, Italianen, Duitsers, Fransen en Nederlanders vinden hun weg naar Vlaanderen.

Leercontract

En Europa wil Erasmus nog verder uitbreiden: vanaf het schooljaar 2018-2019 zullen ook jongeren met een leercontract voor een langere periode van 6 maanden tot een jaar kennis en ervaring kunnen opdoen in het buitenland. Europa wil tegen 2020 zelfs zo'n 50.000 jongeren met een beroepsopleiding zo'n internationale ervaring aanbieden. Dat vindt minister Crevits alvast een heel goede zaak. "Dit zal de kansen op werk voor die jongeren sterk doen toenemen, want voor werkgevers blijkt zo'n buitenlandse ervaring vaak doorslaggevend om een jongere al dan niet aan te werven." De minister belooft er alvast op toe te zien dat voldoende Vlaamse jongeren met een leercontract aan het programma zullen kunnen deelnemen.