Terreuraanslag Barcelona: wat weten we op dit moment?

Enkele uren na de terreuraanslag in Barcelona sijpelen steeds meer feiten en details binnen over wat precies is gebeurd. Dit weten we op dit moment.

- Even over 17 uur begint een bestelwagen aan een moordende rit op Las Ramblas, een van de grootste winkelwandelstraten van Barcelona in Spanje.

- De bestelwagen vertrekt ter hoogte van de Plaça de Catalunya en legt ongeveer 530 meter af. Ter hoogte van de Plaça Boqueria komt het voertuig tot stilstand. De bestuurder vlucht weg.

- De Catalaanse autoriteiten bevestigen dat 13 mensen om het leven zijn gekomen. Meer dan 100 anderen zijn gewond, onder wie 15 zwaargewond. De overheid waarschuwt dat deze cijfers de komende uren nog kunnen oplopen.

- Onder de dodelijke slachtoffers bevindt zich 1 Belg. Dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op Twitter. Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) meldt op Twitter dat het om een vrouw uit Tongeren gaat. Andere landgenoten zijn gewond in het ziekenhuis opgenomen. Wie meer informatie wil, kan het ministerie contacteren op het nummer 02 501 81 11.

- De Catalaanse president bevestigt dat 2 verdachten zijn opgepakt. Geen van beiden zat echter aan het stuur van de bestelwagen, meldt de politie. 1 van de opgepakte verdachten zou gestolen identiteitspapieren bij zich hebben gedragen.

- De man die wél aan het stuur van de bestelwagen zat, is nog steeds op vrije voeten. Dat zegt de Catalaanse politie. Ze voegt eraan toe geen aanwijzingen te hebben dat hij is gewapend en dat ze niet voor een nieuwe aanslag vreest.

- Om 19.24 uur heeft een man met een witte Ford Focus 2 agenten aangereden op de Diagonal, een snelweg vlak bij Barcelona. Hij probeerde te ontkomen aan een wegcontrole. De wagen is even later aangetroffen aan de rand van de stad in Sant Just Desvern met de bestuurder dood aan het stuur. Hij is om het leven gekomen door politiekogels. Het is niet duidelijk of hij iets met de aanslag had te maken.

- Las Ramblas zijn afgesloten. Volgens journalist Tom Lievens in Barcelona zijn ook de invalswegen naar de stad afgesloten met veel verkeershinder tot gevolg. Metro- en buslijnen zijn stilgelegd en de stranden lopen leeg.

- De politie beschouwt het dodelijke incident als een terreurdaad. IS eist de verantwoordelijkheid op, maar dat doet de terreurgroep quasi standaard na aanslagen zonder dat vaststaat dat ze er ook echt iets mee heeft te maken.

- Volgens het persagentschap Reuters heeft de politie een tweede bestelwagen onderschept die iets met de aanslag heeft te maken. Dat is gebeurd in Vic, een gemeente op 70 kilometer ten noorden van Barcelona.

- De Catalaanse politie meldt dat de aanslag in verband staat met een ontploffing in een huis gisteravond in Alcanar, een gemeente op 200 kilometer van Barcelona. Daarbij kwam 1 persoon om het leven.

- Touroperators Tui en Thomas Cook hebben samen meer dan 800 Belgische toeristen in Barcelona. Ze nemen met elk van hen contact op om na te gaan of ze ongedeerd zijn. Ze raden hun klanten aan de instructies van de lokale autoriteiten te respecteren, de actualiteit te volgen en de omgeving van Las Ramblas te vermijden.