Terreurgroep IS eist aanslag in Barcelona op

Via zijn "persagentschap" heeft de islamitische terreurgroep IS de aanslag van vanmiddag in de Spaanse stad Barcelona opgeëist. Dat wekt geen verbazing, want eerder had IS al gelijkaardige aanvallen met voertuigen opgeëist in onder meer Nice, Berlijn, Stockholm en Londen.

De vermoedens gingen meteen na de terreuraanslag in Barcelona uit naar IS en die groep heeft dat nu vanavond bevestigd via de gebruikelijke mediakanalen. Volgens IS is dat een vergelding voor de westerse aanvallen tegen de terreurbende in Syrië en Irak, waar de groep aan de verliezende hand is.

Dat IS achter de aanslag in Barcelona zit, wekt geen verbazing, want deze aanslag door met voertuigen op groepen mensen in te rijden, werd eerder al uitgevoerd door mensen die onder invloed van die terreurgroep waren gekomen.

Het gaat dan om de terroristen die met vrachtwagens zijn ingereden op groepen mensen in de Zuid-Franse stad Nice, op een kerstmarkt in Berlijn en meer recent in de Zweedse stad Stockholm en nabij het Britse parlement in Londen. Ook die aanslagen werden opgeëst door IS.

Terreur was zeldzaam geworden in Spanje

Waren terreuraanslagen niet uitzonderlijk in Spanje, dan is dat recent stilgevallen. De Baskische terreurgroep ETA heeft zichzelf ontwapend en is nu geen gevaar meer.

U herinnert zich wellicht de bloedige bomaanslagen tegen bussen en treinen in maart 2004 in de Spaanse hoofdstad Madrid. Daar vielen toen 192 doden toen terroristen zichzelf opbliezen. Die aanslagen bleken het werk van de terreurgroep Al Qaeda.

Sindsdien is de Spaanse politie erg efficiënt opgetreden tegen potentiële terroristen, zijn netwerken ontmanteld en werden een tiental aanslagen verijdeld, al probeerde IS ook hier voet aan de grond te krijgen. In april werden in Barcelona nog tien mensen opgepakt die in verband gebracht worden met aanslagen in België en in Frankrijk.

Vanuit Spanje zouden 150 moslims vertrokken zijn om zich in Syrië bij IS aan te sluiten, wat erg weinig is. Vanuit Frankrijk waren er dat meer dan 6.000. Ingeweken moslims zijn in Spanje doorgaans ook veel beter geïntegreerd dan in andere Europese landen, wat het politiewerk en preventie van radicalisering vergemakkelijkt.