Trumps topadviseur Steve Bannon: "Rechts-extremisten zijn losers"

In een opvallend openhartig interview met het liberale magazine "The American Prospect", heeft Steve Bannon, de oerconservatieve topstrateeg en hoofdadviseur van president Trump, enkele opvallende uitspraken gedaan. Zo stelde hij dat er geen militaire oplossing mogelijk is voor Noord-Korea en en noemde hij de rechts-extremisten van Charlottesville "losers" en "een bende clowns".
AFP or licensors

In het interview, getiteld "Steve Bannon, onberouwvol", heeft Bannon felle kritiek geuit op de "etnische nationalisten" die zaterdag betrokken waren bij de manifestatie in Charlottesville. Hij bestempelt hen als "losers", "een bende clowns" en "een randfenomeen". Volgens Bannon wordt de extreemrechtse beweging opgeblazen in de media en moet die worden "neergeslagen".

Krasse woorden van Trumps topstrateeg, die bekend staat om zijn uitgesproken rechts-nationalistische standpunten. Zo beschreef hij zijn extreemconservatieve nieuwszender Breitbart News vorig jaar nog als "het platform van alt-right". En laat het nu net de aanhangers van die alt-rightbeweging zijn die in Charlottesville kwamen demonstreren.

Geen militaire oplossing voor Noord-Korea

Bannon sprak zich ook scherp uit over andere internationale politieke kwesties, waaronder Noord-Korea. Volgens hem is er geen militaire oplossing mogelijk voor de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging. "Tenzij iemand kan aantonen dat er binnen de dertig minuten geen 10 miljoen mensen zullen sterven in Seoul door conventionele wapens, weet ik niet waarover je het hebt", aldus Bannon. "Er is geen militaire oplossing, ze hebben ons." 

Trumps topstrateeg lijkt daarmee in te gaan tegen zijn president, die recent nog dreigde met "vuur en furie" als vergelding voor de Noord-Koreaanse raket- en kernwapenproeven. 

Economische oorlog met China

Toch is niet Noord-Korea, maar wel China de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten, aldus Bannon. China en de VS zijn verwikkeld in een economische oorlog, en dat steekt China volgens Bannon niet onder stoelen of banken. "Eén van ons zal binnen 25 of 30 jaar een hegemonie uitoefenen, en het zullen zij zijn, als we op deze manier verder gaan", waarschuwt hij. "Korea is slechts een bijzaak."

Voor Bannon is de economische oorlog met China dan ook een topprioriteit. "We moeten ons daar maniakaal op focussen", besluit hij. "Als we die oorlog verliezen, dan zijn we slechts vijf, hoogstens tien jaar verwijderd van een buigpunt waar we nooit zullen van herstellen."

Dreigend ontslag

Opmerkelijk is dat Steve Bannon zelf contact heeft opgenomen met Robert Kuttner, mede-oprichter en redacteur van het progressieve politieke magazine "The American Prospect". Waarom Bannon die stap gezet heeft is momenteel een bron van speculatie. 

Wat wel zeker is, is dat Bannon's positie in de Trump-administratie op dit moment bijzonder onzeker is. Trump zou al een lange tijd overwegen om zijn uiterst conservatieve chef-strateeg te ontslaan, onder meer omdat diens banden met extreemrechts de president teveel schade zouden toebrengen. Gisteren werd Trump tijdens een persconferentie gevraagd of Bannon in functie zou blijven. "We zullen zien", luidde het antwoord van de president.