Turkije weigert Brusselse tiener die op 'terreurlijst' staat

Een Brusselse minderjarige die met zijn familie op reis wilde naar Turkije, is door de Turkse overheden tegengehouden en teruggestuurd naar België. Dat meldt de krant La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Volgens de krant stond de jongen ook geseind omdat hij uit een gesloten instelling was ontsnapt, maar dat blijkt niet meer te kloppen. "Hij was inderdaad een paar maal uit die instelling ontsnapt, maar op dit moment was daar geen sprake van", zegt Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman. "Hij was er niet meer geplaatst."

Turkije heeft een 16-jarige jongen uit Brussel de toegang tot het land geweigerd omdat hij preventief geseind stond voor mogelijke radicalisering. De tiener wilde met zijn familie op vakantie en mocht vanop Zaventem vertrekken, maar werd door de Turkse autoriteiten niet toegelaten. Hij werd gerepatrieerd naar ons land.

“De jongen stond preventief geseind in het kader van een Belgisch dossier voor eventuele radicalisering”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. “Zo’n preventieve seining houdt in dat de luchthavenpolitie op Zaventem moe nagaan wat de omstandigheden van het vertrek zijn. In dit geval was het duidelijk dat de jongen met zijn ouders op vakantie ging. Zo had hij ook een retourticket op zak. De Belgische autoriteiten hebben hem dan ook terecht laten vertrekken.”

Internationale preventieve seining

Eenmaal geland in Turkije kreeg de familie te horen dat de tiener het land toch niet in mocht. “De preventieve seining is internationaal”, gaat Ine Van Wymersch verder. “De Turkse autoriteiten hebben hun eigen autonoom beleid en hebben beslist om hem niet toe te laten op basis van de seining. Hij werd in het gezelschap van zijn vader gerepatrieerd.”

Volgens de krant La Dernière Heure was de jongen ook ontsnapt uit een gesloten jeugdinstelling, maar dat klopt niet volgens het parket. “Hij heeft inderdaad in een instelling gezeten en hij is ook een tijdje geseind geweest toen hij daar ontsnapt was, maar dat dossier is inmiddels uitgeklaard en afgesloten. Toen hij vertrok vanop Zaventem was er enkel sprake van een preventieve seining en werd hij niet meer gezocht.”