Vrouw wordt lastiggevallen op Brusselse metro, mannen grijpen amper in

Hoe zou u reageren als een vrouw wordt lastiggevallen op het openbaar vervoer? Met die vraag stapten de mensen achter het bekende YouTube platform ‘Would You React’ de Brusselse metro op. Tijdens het sociaal experiment, waarbij een actrice geïntimideerd wordt door twee mannen, proberen ze na te gaan hoe omstaanders hier op zullen reageren. De resultaten waren verrassend. Vooral vrouwen grepen in tegen het vrouwonvriendelijke gedrag, Studio Brussel presentatoren Rik De Bruycker en Robbe Petit-Jean waren de twee enige mannen die dit ook deden.

Het YouTube platform “Would You React” stuurde een vrouwelijke actrice de Brusselse metro in en lieten twee mannelijke acteurs vuile opmerkingen maken. Met verborgen camera's legden de makers de reacties van de mensen vast. 

Rik De Bruycker woont in Brussel en was met een vriend onderweg naar huis. Toen beide heren de metro opstapten, hoorden ze een man schunnige opmerkingen maken tegen een vrouw. “Op een bepaald moment zei de vrouw: Raak me niet aan en toen wist ik dat het niet goed zat”, zegt De Bruycker.

“Niemand hielp ons”

De Bruycker vond dit niet kunnen en besloot de man hierover aan te spreken. “Toen ik de man een opmerking gaf en zei hij de vrouw met rust moest laten, antwoordde hij dat ze gekleed was als een hoer. Ik zei dat dit niet zo was, maar niemand hielp ons of zei er iets van. Er ontstond een enorme discussie op de tram en op een bepaald moment stapten er vijf gastjes op die gewoon meededen met de andere mannen. Ze begonnen te lachen en vonden ook dat de vrouw gekleed was als een hoer. Een andere vrouw begon zich ook met de discussie te moeien en nam het voor ons op. Maar ja, we waren met drie tegen negen man”, zegt De Bruycker.

De Bruycker durfde dan wel voor de vrouw opkomen, helemaal gerust was hij er niet in. ”De discussie was zo fel dat ik zelfs bang was dat ik slaag ging krijgen."

“Plots zei Robbe die naast me zat: Dit is hier precies een psychosociaal experiment” En net toen Robbe dat zei, stond er ineens een stuk of vijf man in de tram op, die bij de crew hoorden. We stapten allemaal uit en ze gaven dan uiteindelijk toe dat het inderdaad een experiment was. Eerst kon ik het niet echt geloven, maar toen zag ik dat er camera’s in de heuptassen en sigarettenpakjes verborgen zaten”, aldus De Bruycker.

“Dit gebeurt niet enkel in Brussel”

De jonge radiopresentator vindt het goed dat dit wordt aangekaart, maar hoopt dat mensen niet gaan stigmatiseren. “Zoiets gebeurt niet enkel in Brussel, ik heb er ook al over gesproken met vriendinnen die dit hebben meegemaakt in Antwerpen, Gent of Sint-Niklaas. Het kan overal gebeuren.”

Ook verschiet de Bruycker er niet van dat enkel vrouwen durven ingrijpen. “Vrouwen hebben dat waarschijnlijk zelf ook meer ervaren en weten hoe het voelt als iemand zo tegen hen doet. Ik vermoed dat ze daarom zo voor elkaar opkomen. Mannen zouden dit ook meer moeten doen, maar ik denk ook dat mannen sneller fysieke agressie tegen elkaar gebruiken en dat ze daar dan schrik voor hebben”.

Het filmpje werd op een dag tijd meer dan 250.000 keer bekeken. Sinds het filmpje online is, krijgt De Bruycker ook veel berichten waarin staat dat hij een held is. Zelf vindt hij dit overdreven. “Het zit in mijn natuur om te reageren. Ik heb ook een grote mond en die vrouw kon ook nergens heen. Ik heb eigenlijk gewoon gedaan wat iedereen zou moeten doen in zo'n situatie”, zegt De Bruycker nog.