Zuid-Korea: "Er komt geen oorlog op het Koreaanse Schiereiland"

De Amerikaanse president Donald Trump zal eerst de toestemming van Zuid-Korea vragen, alvorens enige militaire actie te ondernemen tegen Noord-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vandaag gezegd tijdens een persconferentie. Moon verzekerde de Zuid-Koreanen ook dat er geen oorlog zal komen op het Koreaanse Schiereiland.

"Welke opties de Verenigde Staten en president Trump ook overwegen, ze hebben beloofd dat ze eerst Zuid-Korea zullen raadplegen en op voorhand onze toestemming zullen vragen", stelde Moon tijdens zijn eerste televisieconferentie als president. "Dit is een bindende afspraak tussen Zuid-Korea en de VS."

Geen nieuwe oorlog

Moon verzekerde de Zuid-Koreanen bovendien dat er geen oorlog zal komen op het Koreaanse Schiereiland. "Het volk heeft samengewerkt om het land her op te bouwen na de Koreaanse Oorlog. We mogen alles niet opnieuw verliezen door een oorlog", zei hij. 

Eergisteren maakte Moon ook al duidelijk dat enkel Zuid-Korea een militaire actie tegen zijn noorderburen kan goedkeuren. "De regering zal alles in het werk stellen om een oorlog te vermijden", verzekerde Moon. Hij reageerde daarmee op een uitspraak van de Amerikaanse Defensieminister Mattis, die stelde dat het "game on" is als Noord-Korea een raket afvuurt richting Amerikaans grondgebied.

Rode lijn

Vandaag maakte Moon ook duidelijk dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten het erover eens zijn dat de Noord-Koreaanse kwestie, zelfs onder extreme druk, vredevol opgelost moeten worden. Moon heeft al meermaals benadrukt dat hij open staat voor dialoog met Pyongyang, op voorwaarde dat het regime zijn kernwapenprogramma tijdelijk stop zet. 

Tijdens de persconferentie waarschuwde hij wel dat Noord-Korea een “rode lijn” dreigt te overschrijden als het een nogmaals een intercontinentale raket lanceert en die bewapent met een kernkop. Verdere provocaties zullen beantwoord worden met veel zwaardere sancties, verzekerde Moon. “Ik wil Noord-Korea waarschuwen om geen gevaarlijke gokken te wagen.”