"We kunnen Barcelona niet vol paaltjes zetten"

De burgemeester van Barcelona en de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken pareren de kritiek als hadden de autoriteiten fysieke barrières moeten oprichten om de aanslag met een bestelwagen te vermijden. Ze wijzen op andere veiligheidsmaatregelen die wél zijn genomen en benadrukken dat 100 procent veiligheid niet bestaat.

24 uur na de bloedige aanslag op Las Ramblas klinkt vanuit verschillende hoeken kritiek op de autoriteiten in Barcelona en bij uitbreiding Catalonië over de veiligheidsmaatregelen die (niet) zijn genomen. Zo vinden velen dat de toegang tot de beroemde winkelwandelstraat met paaltjes had moeten zijn afgezet.

Dat was ook de aanbeveling die het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar aan het stadsbestuur overmaakte. De gemeenteraad heeft hierover gedebatteerd maar besliste uiteindelijk geen paaltjes te zetten. Wel herwerkte hij de veiligheidsprotocollen en verhoogde hij de aanwezigheid van politie op kwetsbare punten in de stad, zoals Las Ramblas.

Burgemeester Ada Colau van Barcelona zegt vandaag dat absolute veiligheid niet mogelijk is. "Het zou betekenen dat we onze vrijheid moeten opgeven en dat we ons in onze huizen moeten barricaderen", zegt ze. "100 procent controle houden over de vele plekken die een mogelijk doelwit zijn in een grote en internationale stad als Barcelona, is onmogelijk."

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Form treedt haar bij. "Ik begrijp het debat, maar we kunnen Barcelona niet vol paaltjes zetten", zegt hij.

Meest gelezen