Balans aanslagen Spanje stijgt naar 14 doden, slachtoffers komen uit 34 landen

De aanslagen in de Spaanse plaatsen Barcelona en Cambrils waren duidelijk gericht tegen toeristische trekpleisters. De 14 doden en 130 gewonden komen dan ook uit 34 verschillende landen.

Over de dodelijke slachtoffers sijpelt steeds meer informatie door, de identificatie is nog steeds bezig. Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kwam gisteren al met de bevestiging dat een Belgische vrouw uit Tongeren te betreuren valt bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Op het gemeentehuis van Tongeren wordt een rouwregister geopend voor de 44-jarige vrouw. Ze laat een man en twee kinderen achter.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het over twee Italiaanse doden. Een van de slachtoffers is een 35-jarige man uit de streek rond Milaan. Bruno Gulotta was op vakantie met zijn partner en hun twee kindjes van 5 en 1 jaar oud. Hij werd voor hun ogen aangereden door de witte bestelwagen op de Ramblas. De vrouw en twee kindjes bleven ongedeerd.

Het jongste dodelijke slachtoffer zou een meisje van drie jaar oud zijn, schrijven Spaanse media. Ook drie Duitse toeristen zijn om het leven gekomen. Twee slachtoffers uit Portugal en Spanje werden intussen ook al geïdentificeerd. Een Australisch jongetje blijkt nog vermist.

Tolken nodig

Ook bij de gewonden zijn heel wat buitenlanders, 16 van hen zijn nog kritiek. Zeker twee Belgen liggen in het ziekenhuis, een van hen is zwaargewond. De ziekenhuizen in en rond Barcelona deden een dringende oproep naar tolken Frans, Engels en Italiaans.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er zeker 26 Fransen gewond zijn, 11 van hen zijn er erg aan toe. Ook onder meer 3 Nederlanders, 3 Grieken, iemand uit Hongkong en 4 mensen uit Australië liepen verwondingen op.

Andere slachtoffers komen uit Argentinië, Venezuela, Hongarije, Peru, Ierland, Cuba, Macedonië, Italië, Roemenië, Algerije en Spanje. De Spaanse autoriteiten hebben nog geen lijst bekendgemaakt met namen van de doden en gewonden. Hieronder ziet u wel een tweet met een opsomming van alle betrokken nationaliteiten.