Bom uit Vietnamoorlog doodt gezin met drie kinderen

Meer dan 40 jaar na het einde van de oorlog in Vietnam heeft de ontploffing van een bom uit die tijd zes leden van eenzelfde familie het leven gekost. De bom ontplofte in het dorp Ta Luong in het zuiden van Vietnam. Twee andere verwanten raakten zwaargewond. Een van hen verkeert in levensgevaar. Het was het zwaarste ongeluk van die aard van de voorbije jaren.
AFP or licensors

De autoriteiten vermoeden dat iemand van het gezin de bom gevonden heeft en vervolgens onschadelijk trachtte te maken om ze te verkopen. In Vietnam is daarvoor een markt: zowel het metaal als de springstof wordt verhandeld. Vaak wordt dynamiet gebruikt om te vissen.

De bom ontplofte op een 30-tal kilometer van de vroegere Amerikaanse basis Cam Ranh, een van de grootste Amerikaanse steunpunten tijdens de oorlog. Volgens de Verenigde Naties werden sinds het einde van de oorlog in 1975 meer dan 100.000 Vietnamezen gedood door mijnen, bommen of andere militaire overblijfselen.