Brits tv-coryfee Sir Bruce Forsyth is overleden

De Britse presentator en entertainer Sir Bruce Forsyth is overleden. Hij is bekend van tv-shows zoals "Strictly come dancing", "Play your cards right" en "The generation game". Hij werd 89 jaar. Forsyth sukkelde al enkele jaren met zijn gezondheid.

Zijn manager liet vandaag weten dat het tv-icoon thuis gestorven is omringd door zijn vrouw en kinderen.

"Hij was een van de grootste entertainers die ons land ooit gekend heeft", reageerde Tony Hall, de baas van de BBC. "Hij heeft miljoenen mensen blij gemaakt en drukte decennia lang zijn stempel op de zaterdagse tv-avond. Zijn warmte en geestigheid waren legendarisch. We zullen hem hard missen."

Best betaalde Britse entertainer

Bruce Forsyth werd geboren in Edmonton, in het noorden van Londen, op 22 februari 1928. Hij debuteerde op de planken toen hij 14 jaar oud was. Hij timmerde 16 jaar lang aan de weg. Zijn grote doorbraak kwam er in 1958 toen hij "Sunday night at the London Palladium" mocht presenteren, een tv-show van ITV. Vijf jaar later was hij de best betaalde Britse entertainer. Hij bleef zijn tv-werk combineren met variétéshows.

In de jaren 70 en 80 presenteerde hij populaire tv-shows, zoals "The generation game" (gebaseerd op de Nederlandse tv-show "Eén van de acht") op BBC en "Play your cards right" (bij ons bekend als "Hoger lager") op ITV.

Hij introduceerde slagzinnen zoals "nice to see you, to see you nice",  "didn't he do well?" en "give us a twirl".

In 1999 verdween "Play your cards right" van het scherm. Toch dacht Forsyth nog niet aan zijn pensioen. Hij ging opnieuw het theater in.

Voelde zich altijd 35 jaar op het podium

In 2004 (hij was toen 76) kreeg hij de kans om het dansprogramma "Strictly come dancing" te presenteren. Het was opnieuw een schot in de roos. Na een campagne opgezet door zijn fans werd hij in 2011 geridderd.

In 2014 zette hij een stap opzij, toen hij een aantal afleveringen had moeten missen wegens gezondheidsproblemen. "Maar ik ga niet met pensioen", zei hij toen. "Dat is het laatste wat ik wil doen." Op het podium voelde hij zich altijd 35 jaar, zei hij ooit. Vandaar dat hij nooit wou stoppen.