De daders van de aanslagen in Spanje: bitter jong, maar geen "lone wolves"

VRT-journalist Rudi Vranckx ziet 2 opmerkelijke kenmerken in de profielen van de verdachten van de aanslagen in Spanje: ze zijn of waren erg jong en ze maken of maakten wel degelijk deel uit van een terreurcel.
Pixsell/PA Images

Eerst en vooral valt het op dat de verdachten allemaal jonge mannen zijn. "Enkele dertigers, maar vooral jonge twintigers en tieners", zegt Vranckx. Merkwaardig is volgens hem ook dat ze onder de radar van de Spaanse politie en veiligheidsdiensten konden blijven. "De antiterreurpolitie is heel actief in Spanje, maar misschien konden de daders net door hun jeugdige leeftijd onder de radar blijven. Ze hadden allemaal een redelijk blanco strafregister, dat is heel moeilijk om te bestrijden."

Ook lijkt het er steeds meer op dat het wel degelijk om een terreurcel gaat, eerder dan om het werk van zogenoemde lone wolves. "Het is niet één geïsoleerde, geradicaliseerde die de pedalen kwijt is, maar het kan wel degelijk om een cel gaan. Barcelona, Cambrils en vooral ook de ontploffing de dag voor de aanslagen. Wilde men met die gasflessen een grotere aanslag plegen? Was dit plan B? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen."

Meest gelezen