Dodental door modderstroom Sierra Leone loopt op tot 400

Er zijn minstens 400 mensen omgekomen door een modderstroom die maandag de hoofdstad van Sierra Leone opschrikte. Onder de doden zijn minstens 100 kinderen. In totaal zijn zo'n 600 mensen vermist volgens het Rode Kruis. Vrijwilligers en het leger zijn al dagen aan het graven om mensen te vinden en vervuiling van het grondwater te vermijden.
AFP or licensors

Er werd meteen uitgegaan van honderden doden nadat een modderstroom de hoofdstad Freetown opschrikte maandagochtend. Het Rode Kruis spreekt momenteel van zeker 400 doden. Al meer dan 100 lijken van kinderen zijn naar mortuariums gebracht. Hulpdiensten zeggen dat zo'n 9.000 mensen hulp nodig hebben, omdat ze gewond geraakt zijn of omdat hun huizen meegesleurd zijn. Zo'n 3.000 mensen zijn dakloos.

Watervervuiling

De volksgezondheid komt in gevaar omdat er zo veel lijken worden gevonden. Omdat de mortuariums de lijken niet snel genoeg kunnen behandelen, moeten ze buiten blijven liggen. Daar beginnen ze te ontbinden en wordt het grondwater vervuild. De autoriteiten houden rekening met het risico op cholera.

De ebolacrisis is nog maar een paar jaar geleden, dus de internationale gemeenschap is er nog steeds aanwezig. Hulporganisaties kunnen mensen snel voorzien van matrassen, eten, water en onderdak. De overheid coördineert de voorziening van hulp, wat niet gebeurd is tijdens de ebolacrisis.

Ontbossing

Augustus is het hoogtepunt van het regenseizoen in het West-Afrikaanse land. Sierra Leone is hevige regenval gewoon. Maar deze humanitaire ramp is volgens experten niet alleen te wijten aan het klimaat, maar ook aan ontbossing en gebrekkige infrastructuur.

Bomen en dan vooral boomwortels kunnen modder tegenhouden, maar er is veel ontbossing in Sierra Leone. Bijna 800.000 hectare bos zijn al verdwenen in de laatste tien jaar volgens Global Forest Watch. 

Er wonen ongeveer een miljoen mensen in en rond Freetown, maar meer dan de helft van hen woont in sloppenwijken. Amnesty International zegt dat er honderden mensen in gebieden woonden waar er een risico voor overstromingen was. Intussen blijft het er regenen, wat de vrees voor meer modderstromen vergroot.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.