Erdogan haalt uit: "Stem niet op Merkel"

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft zijn landgenoten in Duitsland opgeroepen om niet voor de CDU, de SPD of de Groenen te stemmen bij de verkiezingen eind september. Turkse Duitsers moeten "partijen die geen respect hebben voor Turkije" een lesje leren aan de stembus.

De verhouding tussen Turkije en Duitsland blijft verzuren. Turks president Erdogan heeft zijn landgenoten in Duitsland opgeroepen om niet op "vijanden van Turkije" te stemmen. Hij doelde daarmee niet alleen op de CDU van bondskanselier Angela Merkel, maar ook op de SPD en de Groenen.

Merkel heeft onlangs weer op de tenen van Erdogan getrapt door te zeggen dat ze niet vindt dat de douane-unie van de Europese Unie moet uitgebreid worden naar Turkije. 

Sinds de mislukte staatsgreep vorig jaar heeft de Turkse overheid al 50.000 mensen gevangengenomen en 150.000 mensen ontslagen of geschorst. Duitsland en de rest van de EU hebben sindsdien zware kritiek gehad op het beleid van de Turkse president. Er zitten bovendien nog steeds Duitse mensenrechtenactivisten in de gevangenis in Turkije om onduidelijke redenen.

AFP or licensors

Interne conflicten

Erdogan zegt dat conflicten binnen de Duitse politiek de spanning tussen Turkije en Duitsland veroorzaakt hebben. Hij voegde eraan toe dat het een kwestie van trots is om partijen te steunen die niet tegen Turkije gekant zijn. Welke partijen hij voor ogen heeft, zei hij niet.

Op 24 september trekken de Duitsers naar de stembus om een nieuwe bondsdag of parlement te kiezen. Merkels christendemocratische partij is veruit de grootste in de peilingen: CDU staat in elke poll meer dan tien procent voor op de sociaaldemocraten van Martin Schulz, die 25 procent scoren. De Groenen, de liberale FDP, de Linksen en de extreemrechtse AfD scoren allemaal ongeveer tien procent.

Duits minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) noemt de uitspraak van Erdogan een "buitengewone inmenging in de soevereiniteit van ons land". Gabriel liet enkele weken geleden het reisadvies aanpassen voor Duitsers die naar Turkije reizen.