Glamping: wanneer een simpel iglotentje niet goed genoeg meer is

Glamping, luxueus kamperen, breekt ook op Pukkelpop stilaan door. Dit jaar kiezen zo'n 800 festivalgangers ervoor om te kamperen met net dat tikkeltje meer. Wie dat wil kan er logeren in een bijenkorf, een knus hutje of zelfs een heuse tipi. Al heeft al die luxe wel een prijs. "Het is het meer dan waard", klinkt het.

Het is voor alle duidelijkheid niet voor het eerst dat Pukkelpop dergelijke logies aanbiedt, al valt dit jaar wel de verscheidenheid aan logeerplaatsen op. Naast grotere tentjes kan de festivalganger kiezen tussen verschillende soorten hutjes, logeren in een bijenkorf of zelfs voor een tipi. Van iedere variant bestaan verschillende groottes en verschillende formules. Een formule mét bedje en stoeltjes kost bijvoorbeeld meer dan gewoon een lege tent.

Voor iets meer dan honderd euro al kunt u terecht in een basistentje. Legt u samen met enkele vrienden, dan kunt u voor zo'n honderd euro per man een hutje huren. Joost Draye en zijn vrienden hebben dat gedaan. "Het was een bewuste keuze, omdat we ons een beetje te oud begonnen te voelen om nog op de gewone camping te slapen", vertelt hij. "Het is zijn geld meer dan waard. Het is een luxueuze hut, er zijn hier minder wachtrijen en er is een shuttle die ons naar het festivalterrein brengt."

(lees verder onder de foto)

De Nederlandse Melina Burger heeft samen met haar man gekozen voor een zogenoemde Sahara-tent (zie foto boven). "We houden van een beetje extra luxe en ook van de rust", zegt ze. "Je hebt hier alle comfort: warme douches, propere toiletten en je hoeft er niet voor in lange rijen te staan. Aan comfort hangt nu eenmaal een prijskaartje." Melina heeft samen met haar man 350 euro betaald voor de tent. Daarvoor heeft ze de tent en enkele luchtmatrassen. "Als je echte bedden wil, moet je een prijsklasse hoger, maar dat vonden we echt te gek."

Dertiger Marc Peeters heeft samen met zijn vriendin voor een iets duurdere optie gekozen. Hij heeft een tipi, een indianentent, geboekt. "Het is wel een bijzondere ervaring om daarin te logeren", zegt hij. "Tent aan tent staan zoals op de gewone camping heeft zijn charmes, maar je zit zo op elkaar geduwd. Dat vinden we allebei niet zo prettig." Zijn tipi is geschikt voor twee personen. Er liggen enkele matjes en kussens in. De grotere tipi waar tot 5 personen kunnen slapen is iets luxueuzer. Reken daarvoor op ruim 1.000 euro.

(lees verder onder de foto)

Wie zelf geen tentje wil opzetten, maar alle luxe die bij glamping hoort niet nodig heeft, kan ook een gewoon tentje boeken (zie foto boven). Voor iets meer dan 100 euro kunt u met twee personen logeren in een iglotentje dat al voor je klaar staat. "We zagen het allebei niet zitten om met een tent te sleuren", legt Melissa uit die samen met een vriendin voor deze optie heeft gekozen. "We zijn ook niet zo goed in het opzetten van zo'n tent. Dit is voor ons echt de beste oplossing."

Voor een iets lagere prijs kunt u ook een doe-het-zelfpakket kopen. Dan moet u geen tent meenemen naar het festival, maar dan koopt u gewoon die tent ter plaatse. In tegenstelling tot de eerder genoemde opties moet u die tent dan wel nog zelf opstellen. Het iglotentje is dan ook uw eigendom, u mag die dan ook meenemen naar huis. Om afval te voorkomen na het festival, kunt u ook uw geld deels terugkrijgen als u na het festival uw tentje netjes (en volledig) binnenbrengt.

Video player inladen ...