Het beloofde feestje van Bastille op Pukkelpop

De Britse band Bastille was vanavond de headliner op het hoofdpodium van Pukkelpop en bouwde het feestje dat Dan Smith ons eerder op de dag beloofd had. Zowel de band als het publiek hadden er duidelijk zin in.
©Ymke Dirikx

Al snel in de set kan er volop meegezongen worden met hit "Laura Palmer". "Warmth" wordt opgedragen aan de inwoners van Barcelona, met in het lied de toepasselijke, troostende zinnen, "Tell me did you see the news last night. Hold me in this wild, wild, world. Cause in your warmth I forget how cold it can be". Frontman Dan Smith had vooraf gezegd dat hij zeker naar de gebeurtenissen zou verwijzen, maar dat het optreden vooral toch ook een feest moest worden. En daar is hij uitermate goed in geslaagd. 

Het massaal opgedaagde jonge volkje had er duidelijk zin in. Voor de tweede keer vandaag werd ook "No scrubs" van TLC gecoverd, met hier in de outro de zin "Being as in love with you as I am" van The xx, de Britse band die hier gisteravond furore maakte.

Bastille is poppy, heeft ritme, laat af en toe de gitaren loeien, maar heeft ook elektro-invloeden. Een beetje vanalles dus zodat iedereen het naar zijn zin kan hebben. "Good grief" en "Bad blood" zijn opnieuw onvervalste meezingers. En voor "Icarus" vraagt Smith in zijn beste Nederlands: "Pukkelpop, spring met mij." Dansen, springen en zingen, veel meer moet dat niet zijn op een festival.

Tijdens de mash-up "Of the night" haalt Smith dan weer het oude trucje boven, waarbij de hele wei op een bepaald moment op de grond moet gaan zitten en op zijn commando moet opspringen, maar het werkt alweer wonderwel.

Op enkele ballades na, stoomt Bastille het grootste deel van de tijd aan een stevig tempo door. Afsluiten wordt er gedaan met "Things we lost in the fire" en "Pompeii", met de ee-ee-oh-ee-ooh's het ultieme festivalanthem van de band. Bastille kwam, zag en overwon.  

©Ymke Dirikx

"Dat je songs festivalanthems zijn, raak je niet gewoon"

Bastille bracht vorig jaar het album "Wild world" uit en is daar nu uitgebreid mee op tournee. "We zijn blij om terug te zijn op Pukkelpop met nieuw werk", vertelde frontman Dan Smith eerder op de dag aan deredactie.be. "En het is ook leuk om 's avonds te kunnen spelen, met fantastische visuals achter ons." 

Vorige week was de band nog headliner op een festival in Zuid-Korea. "Dat was echt surreëel, maar het publiek was er fantastisch. In het begin waren ze heel stil en beleefd, maar plots begonnen ze toch perfect mee te zingen. We zijn zulke gelukzakken dat we wereldwijd onze muziek kunnen gaan spelen."

Dat een song zoals "Pompeii" intussen een festivalanthem geworden is, raken ze naar eigen zeggen nooit gewoon. "Een optreden op een Belgisch festival (Rock Werchter, red.) enkele jaren geleden is nog steeds een van onze meest favoriete optredens ooit", vertelt drummer Chris Wood (foto in tekst). "Het regende heel hard, maar iedereen ging toch uit zijn dak en begon met jassen te zwaaien. We zijn bevoorrecht dat we dit mogen doen." 

Smith kan dit alleen maar beamen. "We zijn zo klein begonnen. Het is gek om te denken dat dit geëvolueerd is van letterlijk muziek maken in de slaapkamer bij mijn ouders naar op deze grote podia staan." 

Terreur in Barcelona

De harde actualiteit van deze week is ook Bastille niet ontgaan. De Britse band is geschokt door de gebeurtenissen van gisteren in Barcelona. "Het is belangrijk om respectvol te zijn. Op ons recente album gaat het ook over die dingen, over hoe moeilijk het is om hier op te reageren", benadrukt Smith. "Er is een verantwoordelijkheid om aan de slachtoffers te denken en positieve vibes hun richting uit te sturen. Maar mensen komen ook om er een beetje aan te ontsnappen, aan al dit nieuws. Wij proberen altijd het evenwicht te bewaren. Hopelijk zit dat vanavond goed in onze show."