Jarige Romy (The xx) krijgt ode van publiek en gigantische kaart van StuBru

België en The xx, dat is chemie. Dat is vanavond nog maar eens gebleken op het hoofdpodium van Pukkelpop. Een jarige Romy Madley Croft kreeg er een mooie "Happy birthday" die onder begeleiding van Oliver Sim gezongen werd door het publiek en als kers op de taart volgde ook nog een gigantische kaart, een initiatief van Studio Brussel.
©Ymke Dirikx

Vier jaar geleden mocht The xx hier ook al eens afsluiten, maar nu leek er bijna een andere band te staan: meer matuur, opener naar het publiek toe en vooral een pak meer uptempo en nog ritmischer. Volgens de bandleden zelf een gevolg van de invloed van het solowerk van collega Jamie. Bijvoorbeeld in "Say something loving" waarin de elektro- en sample-wizard zich volledig kon laten gaan. 

Ook de band met België wordt snel in de verf gezet. "Jullie weten dat we dit een van de beste festivals ter wereld vinden en dat dit ons favoriete land is", zei Oliver Sim, bijna een traan wegpinkend. 

The xx toonde vanavond dat ze de band zijn van de verzachtende schoonheid, maar dat ze ook een aantal versnellingen hoger kunnen schakelen en de wei kunnen omtoveren tot een heuse dansvloer. En daar bovenop komen dan nog eens de fantastische stemmen van Madley Croft en Sim, die prachtig harmoniëren. Maar ook solo klinken ze uitzonderlijk. Madley Croft brengt in haar eentje een beklijvende versie van "Performance", iets wat ze naar eigen zeggen "heel beangstigend vindt". 

©Ymke Dirikx

"Happy birthday to Romy"

En de echte fans wisten het natuurlijk, 18 augustus is de verjaardag van Romy. Ze vierde hem trouwens vier jaar geleden ook al op het hoofdpodium van Pukkelpop. Maar deze keer met net iets meer toeters en bellen want collega Oliver haalde deze keer alles uit de kast. "Je weet dat ik jullie dit nooit vraag, maar nu zou ik graag hebben dat jullie met mij zingen." Waarna een hele wei in koor "Happy birthday" zong (zie video hieronder). 

Kers op de taart was de gigantische verjaardagskaart die ze vanuit het publiek nog toegestopt kreeg van Studio Brussel. "Merci voor het liedje", zei ze. "Ik was nergens anders liever geweest dan hier, met mijn twee beste vrienden en met jullie. Weet dat we ieder van jullie in ons hart dragen." En als er nu een band is van wie we dat echt geloven, dan is het wel The xx.