Liesbeth List houdt ermee op

Een van de bekendste Nederlandse zangeressen zet een punt achter haar carrière. Op 75-jarige leeftijd aanvaardt Liesbeth List dat de problemen met haar geheugen te erg geworden zijn om nog in de schijnwerper te staan. Dat zegt ze in een interview met De Telegraaf. "Ik moet zo lang als het kan genieten van mijn familie en dierbaren", besluit ze.

De musical over haar leven "Liesbeth" zal eind dit jaar zonder de zangeres in première gaan. Door problemen met haar geheugen trekt ze zich nu terug uit de belangstelling. In maart heeft ze voor de laatste keer opgetreden.

In de musical komen alle fases van het leven van List aan bod. "De leuke, maar ook dramatische periodes", zegt ze zelf. List werd in 1941 geboren in Nederlands-Indië en de eerste jaren van haar leven bracht ze door in een Japans interneringskamp. Haar moeder pleegde zelfmoord na de bevrijding en List werd achtergelaten door haar vader en stiefmoeder. Later werd ze geadopteerd. Als zangeres was ze vooral bekend voor haar covers van Franse chansons van Jacques Brel en Edith Piaf.

List lijdt niet aan de ziekte van Alzheimer. De gevolgen van twee auto-ongelukken meer dan veertig jaar geleden spelen haar parten. Ze verloor toen haar reukvermogen en er werd een proces in gang gezet dat haar huidige situatie veroorzaakt heeft. Ze heeft moeite met haar gedachten te verwoorden en raakt soms in de war tijdens gesprekken.

Afscheid

Vijf jaar geleden begon ze aan haar afscheidstoernee "70 jaar Liesbeth", waarmee ze naar Gent en Antwerpen kwam. Vorig jaar mocht ze nog de Prijs der Lage Landen in ontvangst nemen van minister-president Geert Bourgeois en Nederlands minister-president Mark Rutte voor haar samenwerking met Ramses Shaffy "Pastorale" uit 1968.

"Het is af, het is klaar. Ik wil iedereen bedanken", zo zegt ze nu zelf. "Ik wil vliegen, ver naar boven. Tot die tijd creëer ik mijn eigen hemel hier op aarde. Dat paradijs daarboven bestaat toch niet", zegt List aan De Telegraaf. Praten over de dood vindt ze maar zielig: "Ik weet niet eens wie ’De Dood’ is en als hij voor mijn neus staat, zal me dat ontgaan."

Bekijk hier beelden van de uitreiking van de Prijs der Lage Landen: