London Grammar: "Overal waar wij komen, regent het"

London Grammar mocht dit jaar promoveren naar het hoofdpodium van Pukkelpop, iets wat de band volledig zag zitten. Hannah Reid werd uitgedaagd om het publiek een uur lang aan haar lippen te laten hangen, maar met een klok van een stem als de hare lukte dat moeiteloos.
©Ymke Dirikx

Bij de start van het optreden verontschuldigde Reid zich voor het weer. "Overal waar wij komen om op te treden, regent het", zei ze. "Ik hoop dat jullie opgedroogd zijn intussen." Vlak voor het optreden van London Grammar had Pukkelpop immers nog een stevige bui over zich heen gekregen. Maar het Britse trio kreeg toch een mooi ondergaande zon als achtergrond. 

Al vroeg in de set zitten "Hey now" en "Wasting my young years". Op de achtergrond passeren sfeervolle visuals. Multi-instrumentalist Dot Major waagt zich even aan enkele woordjes Nederlands ("Goeieavond Pukkelpop, hoe gaat het?") en probeert zo het publiek te charmeren. 

Hannah Reid stelt zich kwetsbaar op op het podium. Een nummer dat ze nog niet helemaal in de vingers heeft, laat ze stilleggen wanneer ze merkt dat ze op een verkeerd moment is ingevallen. "Ik moet het ooit goed doen en laat dat dan vanavond voor jullie zijn", zegt ze. Erg moedig om zoiets te doen op een hoofdpodium van een groot festival. 

En voor "Rooting for you" uit het nieuwe album "Truth is a beautiful thing" gaat ze vooraan op het podium op haar pianobank zitten. "Het is makkelijker om dit nummer zo te zingen", zegt ze. Wat volgt, is een adembenemend lang stuk van het nummer waarin ze a capella de wei betovert met haar fluwelen stem. Om die stem is trouwens al veel te doen geweest, Reid verloor haar stem in het verleden soms door oververmoeidheid, maar met een meer leefbaar tourschema lukt het nu beter, vertelde ze ons eerder op de dag (zie video). 

Tijdens het tweede deel van de set, raakt de band nog meer op dreef. Het is intussen ook donker geworden, wat de sfeer op de wei nog meer ten goede komt. De "Nightcall"-cover volgt en ook doorbraakhit "Strong" passeert. Het publiek helpt nog een handje om het nog sfeervoller te maken door gsm-lichtjes aan te steken. 

London Grammar houdt trouwens wel van festivals. "Dat kan alle richtingen uitgaan", vindt Reid, "je kan geplaagd worden door technische problemen of het kan fantastisch zijn, het is spannender". En als er nog wat tijd over is, gaan de bandleden trouwens graag naar hun collega's kijken. (bekijk video). Zo zijn ze ook van plan om straks hun vrienden van Bastille te checken. 

Het slotakkoord was het tweeluik "Oh woman oh man" en "Metal & dust". Op de website van Pukkelpop wordt de band omschreven als een trio dat je aan het huilen kan brengen. En daar zit volgens de band zeker een grond van waarheid in. "We willen de mensen natuurlijk niet echt aan het huilen brengen, maar we proberen uiteraard wel gevoelige muziek te brengen." En je kan er zeker van zijn dat er hier en daar wel een traan zal weggepinkt zijn tijdens dit optreden. 

©Ymke Dirikx