Rieten dak Nederlands landgoed geeft brief Britse parachutist uit WO II prijs

In het rieten dak van een landgoed in Nederland hebben dakdekkers een holster gevonden met daarin een brief van een Britse parachutist uit WO II. De jongeman schreef die terwijl hij zich schuilhield na een mislukte landing in september 1944.

Het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek bij Arnhem stelt momenteel een bijzonder relict uit WO II tentoon: een handgeschreven brief van de Britse parachutist Frank McNaught die vorig jaar toevallig is ontdekt tijdens dakwerken in het landgoed Remmerstein vlakbij.

McNaught was een van de vele soldaten die in september 1944 aan Operatie Market Garden deelnamen, een geallieerd offensief met als bedoeling de Duitse troepen in bezet Nederland in de tang te nemen en door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland.

Crash

Pas 22 was McNaught toen hij op 18 september samen met zijn makkers richting Nederland vloog. Onderweg viel het toestel ten prooi aan Duitse beschietingen en stortte het neer in de buurt van Achterberg in de provincie Utrecht.

McNaught overleefde de crash en wist onder te duiken op het landgoed Remmerstein (zie foto onder). Daar hield hij zich samen met enkele Amerikaanse piloten schuil op zolder. Het was tijdens dat verblijf dat hij de brief schreef die is teruggevonden.

(Lees voort onder foto)

"Ik heb je erg gemist, liefste"

In de brief richt McNaught zich tot zijn vrouw die in het Verenigd Koninkrijk was achtergebleven. Hij vertelt haar wat hij de laatste dagen heeft meegemaakt. "Ik heb je erg gemist, liefste", schrijft hij ook. "Ik hou meer van je dan van wat ook ter wereld, mijn hele tijd hier is een marteling."

Opvallend: de brief eindigt abrupt. Hoe dan ook is het papier later in een holster van een Amerikaans pistool gestopt en in de dakbedekking verstopt.

Opvordering

Remmerstein was op dat moment tijdelijk een opvangtehuis voor kinderen met een mentale handicap. Terwijl McNaught op zolder verstopt zat, vorderde de Duitse bezetter het landgoed plots op en leidde hij de kinderen in colonne het gebouw uit.

McNaught en de piloten wisten handig van de chaos van de evacuatie gebruik te maken om ongezien langs de achterkant van het landgoed te ontsnappen. Met de hulp van het verzet lukt het hem het zuiden van Nederland te bereiken dat al was bevrijd.