Trump promoot varkensbloedlegende na aanslag in Barcelona

"De VS zal al het nodige doen om te helpen. Wees hard en sterk, wij houden van jullie!" Met die woorden stak de Amerikaanse president Trump de Spanjaarden via Twitter een hart onder de riem, na de terroristische aanslag in Barcelona gisteren. Kort na zijn eerste tweet stuurde Trump echter een nieuw bericht de wereld in, met een wel heel dubieuze oproep.
AP1942

In een reactie op de aanslag in Barcelona riep president Trump via Twitter op om "te bestuderen wat de Amerikaanse Generaal Pershing deed met gevangen terroristen". Volgens Trump was er dankzij Pershing "35 jaar lang geen islamitisch terrorisme!".

Maar naar welke feiten verwijstTrump, en klopt het wat hij zegt?

Kogels gedrenkt in varkensbloed

John J. Pershing was de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar diende daarvoor als officier in de Filipijns-Amerikaanse Oorlog van 1899 tot 1913. Zijn taak was om het Filipijnse verzet, onder meer van de islamitische Moro-rebellen, de kop in te drukken.

Tijdens zijn verkiezingscampagne pakte Trump meermaals uit met "een vreselijk verhaal" over Pershing, "een taaie, taaie kerel", als voorbeeld van hoe "radicale islamitische terroristen" aangepakt dienen te worden.

"Ze hadden een probleem met terrorisme, net zoals wij", vertelde Trump tijdens een verkiezingsrally in North Carolina. Om dat probleem aan te pakken zou Pershing "50 terroristen" hebben opgepakt, en er 49 van hebben laten executeren met kogels gedrenkt in varkensbloed. De vijftigste terrorist werd vrijgelaten om "aan zijn volk" te vertellen wat er gebeurd was. "En 25 jaar lang was er geen probleem", aldus Trump.

Trump heeft het verhaal sinds februari 2016 in allerlei versies verteld, om zijn pleidooi voor het gebruik van waterboarding tegen terrorismeverdachten kracht bij te zetten. Die controversiële martelmethode, waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd bij de verhoorde, werd onder Obama verboden.

Geen historisch bewijs

Factchecksite Politifact controleerde het verhaal over generaal Pershing destijds, en kwam tot de conclusie dat er heel weinig historisch bewijsmateriaal is om het verhaal te ondersteunen. De massa-executie, laat staan met behulp van varkensbloed, zou nooit hebben plaatsgevonden, aldus verschillende bevraagde historici.

Het enige dat de onderzoekers ontdekten, was een anekdote uit Pershings memoires, waarin hij beschrijft hoe een Amerikaanse kolonel islamitische opstandelingen in het openbaar begroef, samen met een dood varken. Er is echter geen bewijs dat Pershing betrokken was bij het gebruik van dode varkens. 

"Waar Trumps opmerking echt belachelijk wordt, is in het idee dat dit daadwerkelijk werkte", vertelde David J. Silbey, historicus aan Cornwell University aan Politifact. "De Moro-opstand eindigde pas in 1913, en zelfs die datum staat niet vast, want het geweld bleef nog een tijdje verder duren. Verontreiniging met varkensbloed is - en was - geen magische manier om terrorisme te beëindigen", besluit Silbey.