Twee doden bij steekpartij in de Finse stad Turku

In Finland zijn vandaag twee doden en minstens acht gewonden gevallen bij een steekpartij in de havenstad Turku. Een man viel daar in het wilde weg omstaanders aan met een mes en sloeg op de vlucht. De politie kon de man in de benen schieten en oppakken. Er wordt nog gezocht naar mogelijk andere daders.

Vanmiddag heeft een steekpartij plaatsgevonden op het marktplein van Turku, een havenstad in het zuidwesten van Finland. Een man begon met een mes te steken op wie daar rondliep.

De politie bevestigt dat er twee doden en minstens zes gewonden zijn gevallen. Eerder had het universitair ziekenhuis gemelde dat één gewonde overleden is. Op beelden van de openbare omroep YLE was eerder te zien dat er een afgedekt lichaam op het marktplein van Turku lag. Wellicht is dat het andere dodelijke slachtoffer.

De vermoedelijke dader is op de vlucht geslagen en werd door de politie in de benen geschoten en is daarna opgepakt. Over zijn identiteit en motieven is er nog niets bekend. De politie zou ook op zoek zijn naar mogelijke andere daders en raadt daarom aan om het centrum van Turku te vermijden. In heel Finland en aan de grensposten is de beveiliging opgetrokken. Dat was gisteren al gebeurd na de aanslagen in Barcelona.

Of het om een terreurdaad gaat, is nog niet bevestigd. Vanavond om 18 uur geven de Finse regering en de veiligheidsdiensten een persconferentie en mogelijk komt er daar meer informatie vrij. 

AFP or licensors

Terrorisme in Finland?

Terreur is uiterst zeldzaam in Finland. Wel had de veiligheidsdienst Supo in juni het dreigingsniveau verhoogd van 1 (laag) naar 2 (verhoogd) en dat op een schaal van vier. Supo had toen verwezen naar 30 figuren die vanuit Finland naar IS in Syrië zouden zijn getrokken en een verhoging van de propaganda van die terreurgroep in het Fins.

Daarin had IS Finse moslims verweten dat ze deelnamen aan het democratische systeem in Finland. Zich integreren in een westers land is voor IS hetzelfde als "afvalligheid van de islam".

Finland is geen lid van de NAVO en neemt ook niet deel aan de geallieerde militaire operatie tegen IS in Syrië of Irak. In Finland zouden volgens de omroep YLE ongeveer 40.000 tot 60.000 moslims wonen.