Vlaanderen geeft Sodexo miljoenenboete

Sodexo, het bedrijf dat voor de Vlaamse overheid sinds 2016 dienstencheques uitgeeft, krijgt van Vlaanderen voor de derde keer een boete opgelegd omdat het bedrijf er niet in slaagt Vlaanderen massaal op elektronische dienstencheques te laten overschakelen.

Op dit ogenblik worden maar 52,59 procent van de dienstencheques elektronisch geïnd terwijl Sodexo als streefdoel had opgesteld om midden dit jaar al een aandeel van 86 procent elektrische cheques te halen. Tegen eind dit jaar is het streefcijfer zelfs 95 procent.

Dat de overschakeling van papieren naar elektronische dienstencheques zo moeilijk verloopt, heeft vooral te maken met vaste gewoontes van de gebruikers zegt Ben Broeckx van Sodexo. Veel mensen houden eraan een papieren cheque klaar te leggen om aan hun poetshulp te geven als die langs komt. Bij de elektronische dienstencheque is er geen papieren document meer. De poetshulp geeft dan zelf de prestaties aan en Sodexo zorgt voor de elektronische betaling.

3 miljoen boete

Sodexo moet de Vlaamse overheid nu een boete betalen van ruim 3,2 miljoen euro. Het bedrijf gelooft nog in de overschakeling. Het heeft het contract over dienstencheques met de vlaamse overheid verlengd tot eind 2018.

In Vlaanderen zijn er trouwens sinds begin dit jaar al een kleine 50 miljoen dienstencheques uitgegeven. Dat is 3,62 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.