© VRT - Charlie De Keersmaecker

Vranckx: "Jihadi-universum is als kwikthermometer die op de grond gegooid wordt"

De hoop van veel mensen is dat de aanslagen zullen stoppen wanneer IS verslagen wordt. Maar zo simpel is het niet, duidt VRT-journalist Rudi Vranckx. "Het jihadi-universum is niet voorbij als ze in Syrië en Irak verslagen zijn. Het is als een kwikthermometer die op de grond gegooid wordt en waarbij de bolletjes zich verspreiden."
© VRT - Charlie De Keersmaecker

"Een droevig ritueel", zo omschrijft Vranckx de dodelijke raid in Barcelona van gisteren. "We zien dat nu al een heel jaar: Londen, Stockholm, Nice en nu Barcelona. Elk doelwit is een doelwit." Nog een terugkerend patroon, is de snelle opeising van IS. "In Syrië begint de paniek te overheersen, het is daar zowat "the last battle". IS wil zijn propaganda tonen door de snelle opeising." Vranckx ziet daarin parallellen met het verleden: denk aan de Comical Ali ten tijde van Saddam Hoessein of de zegeberichten die Hitler vanuit zijn bunker bleef sturen tot de Russische tanks er bij manier van spreken overreden.

Veel mensen hopen dat de aanslagen zullen stoppen eens IS verslagen is, maar zo eenvoudig is het niet. "Het jihadi-universum – eerst al Qaeda, dan IS, volgt er een IS 3.0? – is niet voorbij als ze in Syrië en Irak verslagen zijn. Het is als een kwikthermometer die op de grond gegooid wordt en waarbij de bolletjes zich verspreiden. Dat is wat er nu bezig is."

"Je kan nationalisme niet de schuld geven wat neonazi-gekken ervan gemaakt hebben"

Vranckx wil de zaken niet uit de weg gaan: "In onze context, in onze wereld is de islam een voedingsbodem voor jihad-extremisme." Tegelijk benadrukt hij dat er een heel duidelijk onderscheid moet gemaakt worden tussen islam, radicale islam en jihad-extremisme én dat er ook heel wat plekken in de wereld zijn waar het omgekeerd is. "In Birma worden moslims uitgeroeid door boeddhistische extremisten."

Volgens Vranckx moet je dan in dezelfde mate een link leggen tussen neonazisme – denk aan Charlottesville – en wat een brede vorm van nationalisme. "Maar je kan nationalisme niet de schuld geven wat neonazi-gekken ervan gemaakt hebben. Waarom heb je die woede en frustratie die de wereld overspoelt nu? Dat zie je zowel bij het neonazi en alt-right-geweld in Amerika en bij moslims hier."

Herbekijk hier het interview met Rudi Vranckx: