Wat in Spanje gebeurd is, is moeilijk te stoppen

Inrijden met een auto of bestelwagen op een menigte, het is de meest algemene verspreide tactiek van IS-aanhangers geworden. Dat zegt VRT-journalist Rudi Vranckx in "De ochtend". "Je kan je daar moeilijk tegen wapenen", aldus Vranckx die benadrukt dat Spanje een goede reputatie heeft wat terreurbestrijding betreft. "Vanuit Spanje zijn bovendien maar een 150-tal IS-strijders vertrokken, wat maar een derde is van het aantal strijders dat uit België is vertrokken."
© VRT - Gert Verbeelen

"Na Nice vorig jaar, en dit jaar Zweden, twee keer Londen, Parijs en nu Barcelona... Het is telkens dezelfde tactiek", zegt Vranckx. "Je kan je daartegen moeilijk wapenen. Iedereen kan een busje huren of een auto nemen en op pad gaan. Je hebt geen training nodig als extremist, je hoeft in principe geen voorbereiding of organisatie. Dit is erg moeilijk te stoppen."

Plan B?

Dat de politie ervan uit lijkt te gaan dat de aanslag in Barcelona, waarbij een wagen inreed op voetgangers op Las Ramblas, een plan B was, zou volgens Vranckx best kunnen. "Woensdag was er dus een ontploffing geweest met gasflessen, in een Spaanse gemeente zo'n 200 km ten zuiden van Barcelona. De politie heeft dat toen niet bekendgemaakt omdat men ervan uitging dat het een ongeluk was. Nu wordt toch gezegd dat het om een explosie ging ter voorbereiding van een aanslag. Zo zou het kunnen zijn dat de aanslag in Barcelona een plan B was. Het wijst er wel op dat het om meerdere daders ging en dat ze toch wat voorbereid waren."

Daders en IS

De aanslag in Barcelona werd in elk geval snel opgeëist door de terreurgroep IS. "Zoals in de meeste gevallen worden er weinig bewijzen en weinig foto's of zaken van de daders meegegeven. Dat de bestuurder van de bestelwagen van de aanslag in Barcelona nog op de loop is, zou wel kunnen meespelen. Zo zou IS nog niet willen prijsgeven wie hij is of hoe hij eruit ziet."

Veiligheidsmaatregelen

Spanje was overigens wel voorbereid op een aanslag, benadrukt Vranckx. "Maanden geleden al hebben ze maatregelen genomen om zich tegen dit soort zaken te beveiligen en ook vlak voor de zomer waren  er geruchten over een mogelijke aanslag. Maar men kan cementblokken zetten en barricades opzetten, maar men kan er niet het straatbeeld van Bagdad met grote betonnen muren van maken. Dat is onmogelijk. "

Terreurbestrijding in Spanje

Volgens Vranckx is Spanje sinds de bomaanslagen in Madrid in 2004 - met 190 dodelijke slachtoffers de meest bloedige aanslag op Europese bodem-heel erg actief geweest in de bestrijding van jihadisme. "Ik heb eens de cijfers opgezocht en sinds 2015 heeft men 3.000 extra politie -en inlichtingendiensten aangeworven. Vanuit Spanje zijn overigens maar een 150-tal IS-strijders vertrokken, wat maar een derde is van het aantal strijders dat uit België is vertrokken. Je ziet, ondanks alle inspanningen, is het toch niet gelukt om de aanslagen te voorkomen. Ik vrees ook dat we er een beetje mee zullen moeten leven dat dit niet de laatste aanslagen zijn. Er is maar één antwoord: politie, politie, politie en inlichtingen, telkens opnieuw."

Meest gelezen