Vrouw uit Tongeren komt om bij aanslag Barcelona: "Terreur komt akelig dichtbij"

Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona in Spanje vielen 13 doden. Bij hen een Belgische vrouw van 44. Ze komt uit Tongeren en was met haar gezin op vakantie in Spanje. "Haar vader had in de late namiddag al contact met mij opgenomen, omdat hij zich grote zorgen maakte over zijn dochter", zegt burgemeester van Tongeren Patrick Dewael (Open VLD).

Dewael, die in 2014 nog het huwelijk van de vrouw had voltrokken, heeft de vader vervolgens de telefoonnummers van Buitenlandse Zaken en van het Belgisch consulaat gegeven. "'s Avonds heb ik dan contact met hem opgenomen en toen kon hij bevestigen dat zijn dochter overleden was."

Later bevestigde ook de lokale politie aan Dewael dat de vrouw overleden was. "Dat is uiteraard heel triestig. Terreur is overal, maar nu komt het hier in Tongeren wel akelig dichtbij. Namens de bevolking van Tongeren heb ik mijn medeleven betuigd."

De twee kinderen van de vrouw waren ook in de buurt, één van hen zou lichtgewond zijn geraakt bij de aanslag, aldus Dewael.

Het doet denken aan de aanslagen bij ons

Patrick Dewael is niet alleen burgemeester, maar ook Kamerlid en voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die zich buigt over de aanslagen in ons land vorig jaar.

"Ik heb in de commissie heel veel verslagen gelezen en getuigenissen gehoord van slachtoffers van de aanslagen van 22 maart vorig jaar in Zaventem en Brussel. Het is altijd weer een schok als zoiets opnieuw gebeurt."

Nog meer politie op straat?

"Absolute veiligheid bestaat niet," vreest Dewael. "Een aanslag zoals gisteren in Barcelona kan je niet voorkomen. Toch kunnen heel wat aanslagen worden vermeden en we moeten onze veiligheidsdiensten zo alert mogelijk houden."

Meer politie op straat, dat lijkt Dewael niet te zien zitten. "Het is een vraag die altijd weer aan bod komt, maar absolute veiligheid bestaat dus niet. Aanslagen helemaal vermijden, kan helaas niet. Wie iets anders zegt, maakt de mensen blaasjes wijs."

Hoe ga je radicalisering tegen?

De parlementaire onderzoekscommissie waar Patrick Dewael voorzitter van is, moet zijn werk nog afronden. "Het is ook een kwestie van het radicaliseringsproces tegen te gaan bij sommige jongeren. Hoe kan je daar in tussenkomen? Als iemand geradicaliseerd is, kan je daar dan ooit van genezen? Dat zijn prangende vragen."

"We weten ook dat een aantal ex-Syrië-strijders naar Europa zijn teruggekeerd, dus alle Europese lidstaten zullen waakzaam moeten blijven. Maar nogmaals: absolute veiligheid kan je nooit waarborgen."

Meest gelezen