Video player inladen...

Waarom deredactie.be verandert in vrtnws.be

Een nieuwe site, een nieuwe app, een nieuw logo en een nieuwe naam: welkom op vrtnws.be, de plaats waar de openbare omroep voortaan online nieuws en duiding brengt. Altijd betrouwbaar en relevant. Zo vaak mogelijk helder en prikkelend.

Xavier Truant

Wat is het eerste dat u ’s morgens doet om mee te zijn met de actualiteit? Naar Het Journaal van de vorige avond kijken? De papieren krant uit de brievenbus halen? De radio aanzetten en naar het eerste nieuwsbulletin luisteren? Of hebt u eerst uw smartphone genomen? En hebt u daarop uw mails gecheckt, een nieuwsapp geopend of artikels en video’s zien passeren in de apps van Facebook, Twitter of Instagram?

Tien – nee, zelfs vijf jaar geleden nog bepaalden de media wanneer u geïnformeerd werd. Vandaag is alles anders. Nu bent u het die dat beslist. Op de trein, op de parking, op het toilet, in de wachtzaal, in de sportclub… Even de smartphone nemen en hup, u bent weer helemaal mee.

Misschien hebt u hem dan ook op Facebook zien staan: de mijlpaal die we de voorbije nacht op onze pagina hebben geplaatst. Op dat sociale medium kan je met zo’n bericht aanduiden dat er een belangrijke gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden: een huwelijk, een geboorte, een diploma, een nieuwe job…

De voorbije nacht heeft een belangrijke gebeurtenis plaatsgevonden in de geschiedenis van de nieuwsdienst van de VRT. Vanaf vandaag is deredactie.be van uw computer, tablet of smartphone verdwenen en vervangen door vrtnws.be: een nieuwe site, een nieuwe app, een nieuw logo en een nieuwe naam.

Hoewel, dat laatste klopt niet helemaal. De eerste nieuwssite van de openbare omroep heette vrtnieuws.net. Net geen tien jaar geleden werd die vervangen door ‘deredactie.be’. Al die jaren is door een ploeg uiterst gedreven mensen hard gewerkt om elke dag opnieuw – 24 op 24 en 7 op 7 – het betrouwbaarste en relevantste nieuws te brengen. Daardoor groeide deredactie.be uit tot een van de grootste nieuwssites van het land, met dagelijks meer dan 400.000 unieke bezoekers. De dag van de verkiezing van Amerikaans president Trump verdubbelde dat getal. En op 22 maart 2016 surften anderhalf miljoen Vlamingen naar deredactie.be om uit betrouwbare bron te weten te komen wat er aan het gebeuren was. 

(lees verder onder het screenshot van vrtnieuws.net)

Check, dubbelcheck

Alleen: stilstaan is achteruitgaan. Om helemaal te kunnen beantwoorden aan de behoeftes van de kritische nieuwslezers van vandaag vonden we de tijd rijp om onszelf in vraag te stellen en opnieuw uit te vinden. Wat is de nieuwsdienst van de openbare omroep? Waar staan we voor? Waarom zijn we noodzakelijk?

Het antwoord was, zonder enige twijfel: betrouwbaarheid. We zijn in het hectische onlinelandschap lang niet altijd de eerste met een nieuwsflits. We sturen geen pushbericht als nieuws uit één bron binnenkomt maar niet bevestigd is. Bij de openbare omroep wordt alles eerst gedubbelcheckt. Of driedubbel, indien nodig. Onze belangrijkste kernwaarde – betrouwbaarheid – wordt door miljoenen Vlamingen geassocieerd met de VRT, niet voor niets het huis van vertrouwen. Daarom dat we vandaag meer dan ooit naar die naam wilden terugkeren.

De naam VRT NWS is ook helder en duidelijk. De journalisten van onze nieuwsdienst werken niet langer enkel voor Het Journaal, het radionieuws of de website. Ze speuren naar nieuws, naar de waarheid, naar de achterliggende oorzaken. Ze vertellen dat verhaal over alle media heen. Met vrtnws.be maken we duidelijk dat die website en app door dezelfde ervaren mensen worden gemaakt als Het Journaal en het radionieuws.

(Lees verder onder het screenshot van Deredactie.be)

Dossiers en experten

Op onze vernieuwde homepage vindt u voortaan het belangrijkste nieuws van dat ogenblik, geordend door onze eindredacteurs: vakmensen die non-stop het nieuws volgen en proberen in te schatten waar de geïnformeerde Vlaming op dat moment het meeste nood aan heeft. Wordt iets groot nieuws – een auto rijdt opzettelijk in op een menigte, een giftige stof veroorzaakt een voedselcrisis, een uitspraak van een president leidt bijna tot een oorlog – dan bundelen we dat tot een dossier met een eigen pagina.

We brengen voortaan niet alleen het nieuws, we duiden het ook zo snel mogelijk: waarom gebeurt dit, welke onzichtbare krachten zijn aan het werk, hoe moeten we het historisch kaderen, wat zijn de gevolgen voor het land, voor sommige mensen, voor u en uw familie… ? Zoveel mogelijk gebeurt dat door onze eigen experten. Op de nieuwsdienst van de openbare omroep werken tientallen journalisten die dossiers op de voet volgen en snel de juiste analyses kunnen maken. Zes van hen – Rudi Vranckx, Ivan De Vadder, Caroline Van den Berghe, Björn Soenens, Michaël Van Droogenbroeck en ombudsman Tim Pauwels – doen dat  voortaan op een eigen pagina. Daarop vindt u alles wat zij duiden of interessant vinden. Later willen we nog meer experten van VRT NWS zo’n pagina geven.

Bent u alleen geïnteresseerd in het nieuwste nieuws, dan vindt u dat op de pagina ‘Net Binnen’. Daarop staan alle nieuwsitems in chronologische volgorde, zoals vroeger in het 'Livecenter'.

Via de pagina ‘Ontdek’ kunt u meteen naar een bepaalde rubriek, maar u vindt er ook het overzicht van de recentste dossiers en van de tv-programma’s van de nieuwsdienst die u op VRT NU kunt herbekijken. 

Nieuwe app

Meer dan de helft van onze bezoekers komt anno 2017 via hun smartphone. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat onze mobiele site – die u via uw browser bezoekt en waarop u terechtkomt als u vanuit een mail of via sociale media komt – even handig werkt als de pc- of laptopversie.

Nog harder hebben we nagedacht over onze nieuwe app. De oude was met dagelijks meer dan honderdduizend gebruikers een van de grootste in het Vlaamse nieuwslandschap, maar toch denken we dat de app nu nog een stuk gebruiksvriendelijker is geworden. Voortaan kunt u bovenaan swipen tussen ‘hoofdpunten’ (het nieuws geordend door onze eindredacteurs), ‘net binnen’ (het chronologisch nieuwsaanbod) en ‘meest gelezen’ (wat onze lezers het belangrijkste vinden). Zo vindt u meteen wat voor u het interessantste nieuwsaanbod is. Als u de app van deredactie.be had en uw automatische updates in uw instellingen aanstaan, dan hebt u vanzelf de nieuwe app. Zo niet, dan moet u de oude even updaten. Had u de app nog niet op uw smartphone staan, dan kunt u hem downloaden in de App Store van Apple of Google Play voor Android-toestellen.

Herbekijken

Veel bezoekers van deredactie.be bekeken via die site ook de tv-programma’s van de nieuwsdienst. Op de nieuwe site en app kozen we ervoor om de meest recente afleveringen van Het Journaal en Het Weer prominent bovenaan te zetten. Daaronder – en via de pagina ‘Ontdek’ – vindt u de ingang naar die programma’s op VRT NU, het nieuwe platform van de openbare omroep om tv-programma’s online te herbekijken. Iets lager op onze homepage vindt u ook links naar de dagelijkse duidingprogramma’s op vrtnws.be zelf.

Wie gebruik maakte van de RSS-feeds van deredactie.be zal die moeten aanpassen. De nieuwe feeds vindt u hier.

We hopen dat deze site en app voor u, als trouwe lezer, meer dan ooit het huis van vertrouwen voor uw nieuwsaanbod kunnen zijn en dat u er snel uw weg in vindt. Zo niet, dan vindt u hier misschien het antwoord op uw vraag. Aarzel niet om ons langs die weg te contacteren. Zo proberen we u zo snel mogelijk verder te helpen. 

Alvast veel kijk-, lees- en luisterplezier.

Brecht Decaestecker, hoofdredacteur digitaal VRT NWS

Video player inladen...

Meest gelezen