"Catalaanse en Spaanse politiediensten delen te weinig informatie"

Hoewel de Spanjaarden zich verenigd tonen in de rouw na de aanslagen begint de zaak toch ook een communautaire tint te krijgen. Er schort wat aan de uitwisseling van inlichtingen tussen de Catalaanse en de nationale politiediensten, zo luidt een kritiek. "Een aanslag van deze grootte moet een wake-upcall zijn."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De aanslagen in Barcelona en Cambrils zijn de eerste jihadistische aanslagen in Spanje sinds 2004, hoewel Barcelona voor velen al langer gold als een zeer waarschijnlijk doelwit. Dat Spanje toch zo lang gevrijwaard is gebleven van aanslagen, dankt het aan zijn goed werkende inlichtingendiensten.

Toch komen precies die inlichtingendiensten na de aanslagen ook wat onder vuur te liggen. Volgens critici schort er wat aan de uitwisseling tussen de Catalaanse en de nationale politiekorpsen. Inlichtingen worden te weinig gedeeld.

Mossos d'Esquadra

De Catalaanse politiediensten, de Mossos d'Esquadra, die de afgelopen dagen volop in het nieuws zijn geweest, vervangen sinds 2008 in Catalonië de Guardia Civil. Ze vormen dus de eigen politiedienst van de autonome regio. De dienst werkt onafhankelijk van de federale politie en staat los van Binnenlandse Zaken.

In tijden van terreur is dat een handicap, waarschuwde de Catalaanse krant El Periodico twee jaar geleden al. Na de aanslagen in Parijs in november 2015 schreef de krant dat Catalonië kwetsbaar is voor een jihadistische aanval. "De totale afwezigheid van samenwerking tussen de Mossos d'Esquadra en de Nationale Politie en de Guardia Civil vormt een enorm veiligheidsdeficit", klonk het toen.

Beide politiekorpsen zouden onvoldoende informatie delen, zo luidt de kritiek. Bovendien is Catalonië niet aanwezig in het coördinatiecomité onder leiding van Binnenlandse Zaken dat de terreurdreiging evalueert.  

"Tragedie misbruikt voor politieke doeleinden"

"Een aanslag van deze grootte moet een wake-upcall zijn", schreef de krant El Pais gisteren in haar edito. El Pais en een andere krant, El Mundo, wijzen de Catalaanse overheid met de vinger, die ze verwijten te veel bezig te zijn met electorale belangen in de aanloop naar het referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober.

Volgens de twee kranten investeert Catalonië meer in zijn streven naar onafhankelijkheid dan in veiligheid. En dat terwijl de regio meer fundamentalisten telt dan andere Spaanse regio's, iets wat Catalonië volgens de kranten tot nadenken moet stemmen.

De Catalaanse president Puigdemont betreurt de berichtgeving. Hij vindt dat de tragische gebeurtenissen in Barcelona en Cambrils worden misbruikt voor politieke doeleinden.