“Cocaïne snuiven aanvaarden we niet, maar alcohol drinken is doodnormaal”

 Wie op Pukkelpop niet alleen op muzikaal vlak zijn horizon wil verbreden, kan langsgaan in sprekerstent Think Tank. Alcoholcoach Michael Niclaus is er een van de sprekers. “We zien alcohol niet als de harddrug die het nochtans is”, legt hij uit aan VRT Nieuws. Op de weide slaat zijn boodschap nog niet helemaal aan. “Alcohol is deel van de sfeer”, klinkt het daar.  

De 31-jarige Niclaus is 6 jaar geleden gestopt met drinken. Sindsdien is hij een geheelonthouder en helpt hij anderen om ook de stap naar een alcoholvrij leven te zetten. Hij zag het licht nadat hij naar Dour was geweest 6 jaar geleden. Op de tweede dag kreeg hij een telefoon van zijn vader die hem op televisie had gezien. Niclaus had ladderzat –in een jurkje- een interview gegeven, maar hij kon er zich niets van herinneren. “Ik vond het zo fout van mezelf, maar als je in de spiraal van alcohol zit, zie je niet hoe slecht je bezig bent”, zegt hij.

(lees verder onder de foto)

Zes jaar later staat hij zelf op een ander festival mensen te overtuigen van de gevaren van overmatig alcoholgebruik. “Het is fantastisch dat hier op Pukkelpop de ruimte is voor zoiets”, zegt hij. “Goed, ik bereik maar een fractie van de bezoekers, maar je moet ergens beginnen.” Niclaus wil vooral mensen informeren. “Ik wil niemand verplichten om te stoppen met drinken, maar we zien alcohol niet als een drug. We zijn ontzettend onwetend. We zouden niet aanvaarden dat iedereen op dit festival cocaïne zit te snuiven, maar alcohol drinken is doodnormaal. Terwijl het ook een harddrug is.”

Het hoofddoel voor Niclaus is mensen overtuigen om aan zelfreflectie te doen. “Vraag eens rond bij je vrienden, ben je echt zo leuk als je denkt als je gedronken hebt”, poneert de alcoholcoach. “Als je stopt met roken vindt iedereen dat fantastisch, maar als je stopt met drinken vragen mensen zich af of je ziek bent of zwanger.” Zo vanzelfsprekend sigaretten 20 jaar geleden waren, zo scheef worden ze nu bekeken. “Ik denk dat we binnen 10 jaar ook zo gaan kijken naar alcohol. Langzaam maar zeker.”

 “Een beetje aangeschoten voor de sfeer”

Na een korte rondvraag op de festivalweide lijkt het dat Niclaus nog veel werk voor de boeg heeft. Voor veel festivalgangers hoort een pintje of een wijntje er gewoon bij. “Het is deel van de sfeer”, zegt festivalganger Benjamin. Hij krijgt onmiddellijk bijval van zijn kompaan Brecht. “Ik kan me ook amuseren zonder alcohol, maar het is toch altijd beter met.” Benjamin knikt. Het duo schat dat ze vandaag elk 15 pintjes gaan drinken. “Maar het kunnen er ook meer zijn”, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Festivalganger Anneleen ziet het anders. “Als je veel drinkt, wat heb je dan nog aan je festival”, vraagt ze zich af. “Al ga ik niet zeggen dat ik totaal niets ga drinken.” Haar vriend Timothy is het daar grotendeels mee eens. “Ik ga een beetje drinken voor de gezelligheid. Een beetje lichtjes aangeschoten voor de sfeer, maar het kan ook perfect zonder.”

De West-Vlaamse Sandra wisselt tussen alcohol en frisdrank. “Doorheen de dag drink ik af en toe iets alcoholisch afgewisseld met een colaatje”, zegt ze. “Zodat je in een goede mood bent tegen dat je naar huis moet.” Een volledig ander verhaal is er te horen bij festivalganger Bram. “Ik kan me perfect amuseren zonder alcohol”, zegt hij. “Vandaag ga ik wel een pintje drinken, want ik moet niet rijden. Maar meestal ben ik bob en drink ik helemaal niet.”

Video player inladen ...