Honderden neonazi's trekken door Berlijn

Een vijfhonderdtal neonazi's is vanmiddag door Berlijn getrokken om te herdenken dat Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler, 30 jaar geleden is overleden. De optocht bracht ook zo'n vijfhonderdtal tegenbetogers op de been. De politie was massaal aanwezig om beide groepen gescheiden te houden.
AFP or licensors

De deelnemers werden voorafgaand "intensief" gefouilleerd in tenten, zegt de politie. Ongeveer duizend politieagenten werden ingezet om confrontaties tussen neonazi's en linkse demonstranten te vermijden.

Toch blokkeerden linkse groepen al snel de extreemrechtse mars. Die vertrok aan het centraal station in het Berlijnse district Spandau en zou naar de Wilhelmstrasse stappen, waar de gevangenis van de geallieerden stond waar Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess werd vastgehouden. Volgens de politie zijn er geen serieuze confrontaties geweest. Er werd ook niemand gearresteerd.

 

De mars door het district Spandau vond plaats naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de zelfmoord van Hess. De Duitse neonazi's verheerlijken Hess omdat hij trouw bleef aan de originele nationaalsocialistische idealen uit de jaren twintig en dertig. Volgens de Duitse wet mogen de neonazi's tijdens betogingen Hess niet verheerlijken in woord of beeld.

Pogingen om de extreemrechtse mars te verbieden bleken onsuccesvol. Een woordvoerder van het Berlijnse lokale bestuur benadrukte het fundamentele belang van de vrijheid van vergadering.

De autoriteiten gaven toelating voor zeker vier tegenbetogingen. Die kregen de steun van de centrumlinkse sociaaldemocraten, de groenen, het radicaal linkse Die Linke, en van vakbonden en antifascistische groepen.