Kindergeld komt anderhalve week later

Vanaf 2018 zullen ambtenaren hun kindergeld anderhalve week later krijgen. Omdat de gemeenschappen vanaf 2019 de kinderbijslag uitkeren, wordt het systeem vereenvoudigd.

Om de overdracht te vergemakkelijken naar Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap krijgt iedereen vanaf 2018 op dezelfde dag het kindergeld uitgekeerd. Dat zal op de 8ste van de maand zijn. Voor zelfstandigen en werknemers maakt dat geen verschil, zij krijgen hun geld al gestort op die dag. Maar voor de ambtenaren verandert het wel, want zij krijgen hun geld nu op het einde van de maand. Zij zullen dus anderhalve week langer moeten wachten op hun geld.

"Je woonkrediet kan je niet zomaar veranderen"

De Gezinsbond is bezorgd. Gezinnen handelen veel betaalopdrachten zoals auto en andere vaste kosten af in het begin van de maand, en niet op de achtste. “Men heeft men blijkbaar niet gedacht aan de gezinnen die erop rekenen om op de 1ste van de maand betalingen te doen. Je woonkrediet kan je niet zomaar veranderen, en daar kunnen een aantal gezinnen mee in de problemen geraken,” zegt Yves Coemans van de Gezinsbond. Meer dan 100.000 gezinnen worden getroffen door de nieuwe regeling. De Gezinsbond gaat contact opnemen met Febelfin, de federatie van Belgische banken.