Orale behandeling tegen pinda-allergie na 4 jaar nog effectief

Een orale behandeling tegen pinda-allergie is vier jaar nadat ze werd toegediend nog steeds effectief bij 70 procent van de kinderen die ze kregen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat een behandeling tegen pinda-allergie zo lang effectief blijft. Er blijkt volgens hen uit dat tolerantie een realistisch doel is bij de behandeling van voedselallergieën.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een aantal kinderen kregen 18 maanden lang dagelijks een probioticum met een pinda-proteïne. Het ging om Lactobacillus rhamnosus, een bacterie die eerder al in verband werd gebracht met het verhinderen van bepaalde allergische symptomen.

Een maand na de behandeling verdroeg kon 80 procent van de kinderen pinda's zonder enig allergisch symptoom, en na vier jaar was 70 procent van die kinderen nog steeds in staat pinda's te eten zonder enige bijwerkingen.

De helft van die kinderen aten regelmatig pinda's, de anderen aten af en toe pindanootjes, zo zei professor Mimi Tang aan de BBC. Tang werkt aan het Murdoch Childrens Research Institute in Melbourne in Australië, en had de leiding over de studie. 

"Het belang van deze bevinding is dat deze kinderen in staat waren om pinda's te eten zoals kinderen die geen pinda-allergie hebben, en toch hun tolerantie voor pinda's konden behouden, beschermd tegen reacties op pinda's", zo zei ze op de BBC-website.

Volgens professor Tang is het de eerste keer dat aangetoond wordt dat een behandeling tegen pinda-allergie zo lang effectief is.

(lees voort onder de foto)

Lactobacillus rhamnosus is een bacterie die gebruikt wordt als probioticum, levende micro-organismen waarvan wordt aangenomen dat ze de gezondheid bevorderen als ze ingenomen worden. Sommige stammen van L. rhamnosus worden soms gebruikt bij de productie van yoghurt en halfharde kazen, andere stammen voor de behandeling van hardnekkige vaginale bacteriële infecties.  

Veel meer allergieën

Het Australische onderzoeksteam wil nu nagaan of de behandeling de levenskwaliteit van de kinderen verbeterd heeft.

Dat is belangrijk want wereldwijd worden 250 miljoen mensen getroffen door voedselallergieën, een aantal dat de laatste 20 jaar meer dan verdrievoudigd is. Pinda-allergie is de belangrijkste doodsoorzaak bij overlijdens ten gevolge van voedselallergie, en het aantal gevallen van pinda-allergie is het sterkst gestegen van allemaal. 

Volgens professor Tang openen de bevindingen van de studie "de opwindende mogelijkheid dat tolerantie een realistische doelstelling is bij de behandeling van voedselallergieën. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in het identificeren van een effectieve behandeling om het probleem van de voedselallergieën in de Westerse wereld aan te pakken."  

De studie van professor Tang en haar team is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Child & Adolescent Health.

AP2008