Organisatoren "Boston Free Speech Rally" schrappen programma door overmacht aan tegenbetogers

In de Amerikaanse stad Boston is de rechts-conservatieve "Free Speech Rally" afgebroken na een overmacht aan tegenbetogers. Een week na de rellen van Charlottesville zijn in Boston duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen racisme en haat. Om een herhaling van het geweld in Charlottesville te voorkomen, werden 500 politieagenten ingezet.

Tal van verenigingen hadden opgeroepen om in het centrum van Boston een bijeenkomst te houden om "de vrije meningsuiting" te verdedigen. De Boston Free Speech Rally, was al sinds vorige maand gepland maar kreeg na de rellen in Charlottesville -vorige week- extra aandacht. Daar mondde een racistische optocht uit in dodelijk geweld. Een wagen reed met hoge snelheid in op een groep tegenbetogers. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven.

De organisatoren van de Boston Free Speech Rally hadden afstand genomen van het geweld in Charlottesville, maar volgens mediaberichten stonden er op de sprekerslijst verscheidene mensen die in verband worden gebracht met extreemrechts.

Oproep voor tegenbetogers

Linkse groeperingen vreesden dat het evenement een platform voor racistische propaganda zou worden en riepen daarom op om te komen tegenbetogen. 15.000 mensen gingen zaterdag op deze oproep in. Ze waren met veel meer dan de betogers zelf.

De organisatoren van de Boston Free Speech Rally schrapten daarom het programma met toespraken. De aanhangers van het evenement werden onder politie-escorte weggeleid. Om te vermijden dat het opnieuw tot rellen zou komen tussen linkse en rechtse betogers, waren er 500 politieagenten opgetrommeld.

27 mensen werden gearresteerd maar tot zware rellen is het tot hiertoe niet gekomen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.