Steekpartij in Finland: Marokkaanse asielzoeker had het op vrouwen gemunt

Bij de steekpartij in de Finse stad Turku heeft een 18-jarige Marokkaan gisteren specifiek vrouwen uitgezocht om neer te steken. Dat zegt de Finse politie, die uitgaat van terrorisme. Intussen zijn ook vier andere Marokkanen opgepakt.
Lehtikuva

Turku, een havenstad in het zuidwesten van Finland, werd gisterenmiddag opgeschrikt door een steekpartij. Een man begon in het rond te steken en verwondde daarbij tien mensen. Twee van hen overleefden de aanval niet.

Na onderzoek heeft de politie vanmiddag bekendgemaakt dat de verdachte een 18-jarige asielzoeker uit Marokko is en dat men uitgaat van terrorisme.

De man had het uitdrukkelijk op vrouwen gemunt: zes van de acht slachtoffers waren vrouwen. De twee mannen die gewond werden, werden gestoken toen ze tussenbeide wilden komen. Twee Finse vrouwen overleden aan hun verwondingen: een vrouw van 67 en een meisje van 15. Drie slachtoffers liggen nog altijd op intensive care. De slachtoffers komen uit Finland, Groot-Brittannië, Zweden en Italië.

Terrorisme

De dader sloeg na de steekpartij op de vlucht, maar werd door de politie in zijn heup geschoten, opgepakt en afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Het gaat om een 18-jarige man uit Marokko die vorig jaar in Finland aankwam en er asiel aanvroeg. Hij zou voorlopig niets willen zeggen aan de politie. 

Aanvankelijk bleef de politie nog op de vlakte in verband met het motief, maar op basis van meer informatie gaat men er nu van uit dat het om een terreurdaad gaat. 

Arrestaties

Het onderzoek is nu in volle gang. Afgelopen nacht zijn bij huiszoekingen vier verdachten opgepakt. Van een andere Marokkaan is internationaal een opsporingsbevel verspreid.

De huiszoekingen vonden plaats in één of meerdere woningen en het asielzoekerscentrum in Turku waar de hoofdverdachte verbleef. Er wordt nu onderzocht of de anderen iets te maken hebben met de aanval. 

Ze hebben alleszins contact gehad met de hoofdverdachte. De politie laat vanochtend in een persbericht weten dat de man een 18-jarige Marokkaan is. Tijdens een persconferentie is verteld dat de man een asielzoeker is die vorig jaar in Finland aankwam. Meer details werden daarover nog niet gegeven.

Bij het onderzoek worden nu verschillende inlichtingendiensten uit binnen- en buitenland betrokken. De Finse inlichtingendienst zegt dat het de eerste vermoedelijke terroristische aanslag is in Finland. Het terreurdreigingsniveau blijft er ongewijzigd.

Meest gelezen