Terreurcel in Catalonië: 8 leden gedood, 4 gearresteerd, 1 voortvluchtig

De Spaanse politie is koortsachtig op zoek gegaan naar één voortvluchtige na de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Volgens de informatie die tot nu toe beschikbaar is, weten we dat de terreurcel achter de aanslagen wellicht 13 leden telde. Nu zijn alle leden gearresteerd of gedood. Wie heeft wat gedaan en waar? Hieronder een overzicht.

Om een beter zicht op de gebeurtenissen te krijgen een korte opsomming van de plaatsen van belang.

 • Ripoll (100 kilometer ten noorden van Barcelona). Uit dit stadje aan de voet van de Spaanse Pyreneeën blijken de meeste terroristen afkomstig te zijn. De politie heeft er drie van hen gearresteerd. Er is ook één van de verdachte bestelwagens teruggevonden.
 • Alcanar (200 kilometer ten zuidwesten van Barcelona). Woensdagnacht ontploft hier een huis. Blijkbaar probeerden de terroristen hier gasbommen te maken, maar dat is mislukt. Bij de explosie vallen twee doden en één zwaargewonde. In het huis zijn ten minste 120 gasflessen aangetroffen.
 • Barcelona. In de Catalaanse hoofdstad maait een terrorist met een gehuurde bestelwagen tientallen mensen neer op de Ramblas. Balans: 13 doden. Bij een tweede incident wordt een man doodgestoken in zijn gecarjackte auto teruggevonden, die even daarvoor een politiecontrole op de Avenida Diagonal was ontvlucht. De bestuurder van de bestelwagen is gevlucht en is mogelijk naar Frankrijk kunnen ontkomen, hoewel de politie daarover geen zekerheid heeft. Hij is later geïdentificeerd als Yousef Abouyaacoub. Hij werd ingerekend maandagnamiddag.
 • Cambrils (110 kilometer ten zuidwesten van Barcelona). In dit badplaatsje rijden vijf terroristen met een auto in op voetgangers. Daarbij valt één dodelijk slachtoffer. De politie schiet de vijf terroristen dood. 
 • Vic (70 kilometer ten noorden van Barcelona). Hier wordt een derde verdachte bestelwagen teruggevonden.

Volgens de Catalaanse politie zijn er dus drie bestelwagens, en die zijn gehuurd met een kredietkaart op naam van Younes Abouyaacoub.

Vandaag weten we dat de Catalaanse terreurcel wellicht dertien leden telde. Vijf van hen zijn gearresteerd, vijf doodgeschoten door de politie en drie omgekomen bij de explosie in Alcanar. Opvallend is dat de cel vier broederparen telt. De meeste leden zijn ook erg jong. Een overzicht.

Vijf gearresteerden.

 • Driss Oukabir (28 jaar). Deze Marokkaan meldde zich na de aanslagen bij de politie in Ripoll om te zeggen dat zijn identiteitspapieren gestolen waren. Zijn identiteitspapieren lagen inderdaad in de bestelwagen op de Ramblas in Barcelona.
 • Sahal El Karib (34 jaar). Deze Marokkaan is gearresteerd na een huiszoeking in zijn woning in Ripoll. 
 • Mohamed Aallaa (27 jaar). Marokkaan gearresteerd in Ripoll. Hij is de vermoedelijke eigenaar van de auto die is gebruikt bij de aanslag in Cambrils.
 • Mohamed Houli Chemlai. Hij raakte zwaargewond bij de explosie van het huis in Alcanar.
 • Younes Abouyaaqoub (22 jaar), een Marokkaan die in Ripoll woont en van wie nu wordt vermoed dat hij de chauffeur was van de bestelwagen op de Ramblas in Barcelona. De Catalaanse politie sluit niet uit dat de chauffeur naar Frankrijk is kunnen ontkomen.

Vijf terroristen doodgeschoten in Cambrils.

 • Moussa Oukabir (17 jaar). Hij zou de identiteitspapieren van zijn oudere broer Driss Oukabir hebben gebruikt om de bestelwagen te huren die gebruikt is in Barcelona. In eerste instantie vermoedde de politie dat hij ook de bestelwagen in Barcelona bestuurde, maar daar gaan ze niet meer van uit.
 • Saïd Allaa (18 jaar). Marokkaan die in het dorpje Ribes de Freser woont, 14 kilometer ten noorden van Ripoll. Broer van Mohamed Allaa, die in Ripoll is gearresteerd.
 • Mohamed Hychami (24 jaar). Marokkaan die in Ripoll woont.
 • Omar Hychami (21 jaar). Broer van Mohamed Hychami. Woonde ook in Ripoll.
 • Houssaine Abouyaaqoub (19 jaar). Marokkaan die in Ripoll woonde.

 

Drie doden bij explosie in Alcanar

 • Eén van hen is wellicht een imam uit Ripoll, de mogelijke spilfiguur. De politie heeft in zijn huis in Ripoll DNA verzameld om hiervan bevestiging te krijgen. Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde bevestigt dat hij begin vorig jaar een tijdje in Vilvoorde heeft verbleven.
 • De identiteit van de twee andere doden is nog onbekend.

 

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido is de Catalaanse terreurcel uitgeschakeld, maar volgens de Catalaanse minister van Binnenlandse Aangelegenheden Joaquim Forn zijn er mogelijk nog 2 tot 3 leden op de vlucht.