Venezolaanse parlement buitenspel, ex-procureur-generaal vlucht naar Colombia

Luisa Ortega Diaz, de voormalige procureur-generaal van Venezuela, is gevlucht naar Colombia. Ze deed dat kort nadat het Venezolaanse parlement officieel zijn macht kwijtgeraakt is. De nieuwe grondwetgevende raad heeft gisteren het parlement opzijgeschoven omdat de leden geen trouw wilden zweren aan de raad.

Enkele weken geleden werd in een internationaal omstreden referendum een Grondwetgevende Raad samengesteld. Het referendum was een initiatief van president Nicolas Maduro (kleine foto), die wijzigingen in het politieke bestel wil doorvoeren. Volgens de oppositie is het enkel de bedoeling om Maduro meer macht te geven en in Venezuela een dictatuur te installeren.

De oppositie heeft de meerderheid in het Venezolaanse parlement en weigert om trouw te zweren aan de Grondwetgevende Raad. De leden van de Raad hebben gisteren beslist om alle bevoegdheden van het parlement over te nemen. Het parlement is met andere woorden officieel aan de kant geschoven. Volgens de raad een noodzakelijke stap om "de vrede en onafhankelijkheid te vrijwaren en de sociaal-economische en financiële systemen te stabiliseren".

Luisa Ortega Diaz, de voormalige procureur-generaal (het hoogste gerechtelijke ambt) in Venezuela, is kort na de beslissing naar buurland Colombia gevlucht. Ze is een van de voornaamste politieke tegenstanders van president Maduro. Vroeger was Ortega Diaz zijn bondgenoot, maar ze brak met Maduro toen hij steeds meer macht naar zich toe begon te halen.

Procureur-generaal vreesde voor haar leven

Ortega was van plan om de verkiezing van de Grondwetgevende Raad te onderzoeken. De eerste daad van de Grondwettelijke Raad bestond erin Ortega te ontslaan en haar te vervangen door een Maduro-aanhanger. Ze zei na haar ontslag te vrezen voor haar leven. Ze kreeg een uitreisverbod opgelegd, net als haar man, parlementslid German Ferrer. De Grondwettelijke Raad vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit omdat hij zakenlieden zou hebben afgeperst.

Na haar ontslag doken Ortega en Ferrer onder. Ze bleven onder de radar, tot nu. Ze zijn gisteren vanuit het eiland Aruba naar Colombia gevlucht in een privévliegtuig. Het is niet duidelijk hoe ze van Venezuela in Aruba geraakt zijn. Evenmin is duidelijk of zij en haar man politiek asiel aangevraagd hebben in Bogota.

Aanslepende politieke en economische crisis

Venezuela gaat gebukt onder een aanslepende politieke én economische crisis. De onrust is in de afgelopen maanden zwaar geëscaleerd. Sinds april wordt bijna dagelijks geprotesteerd tegen het beleid van president Nicolas Maduro.

De demonstranten verwijten hem verantwoordelijk te zijn voor de rampzalige economische situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Bovendien vinden ze dat hij te veel macht naar zich wil toetrekken. Bij de aanhoudende protesten zijn sinds april al meer dan 100 demonstranten om het leven gekomen.

Het Venezolaanse parlement is nu officieel buitenspel gezet, maar had in de praktijk overigens al niet veel macht meer. Het Hooggerechtshof van Venezuela nam het parlement al veel bevoegdheden af.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.