Voorlichtingsfilmpje over racisme 70 jaar na datum viraal door Charlottesville

Een voorlichtingsfilmpje van de Amerikaanse overheid over de gevaren van fascisme en racisme door blanke nationalisten, gemaakt na het einde van Wereldoorlog II, gaat viraal in de Verenigde Staten na de gebeurtenissen in Charlottesville. De boodschap is nog altijd bijzonder actueel.

Het filmpje met als titel "Don't be a sucker" is 70 jaar oud. Het Amerikaanse overheidsagentschap voor oorlogsvoering maakte het in 1947 om aan te tonen hoe fascisten druppelsgewijs racisme in de maatschappij injecteren. Sinds een week duikt het overal op sociale media en wordt het veelvuldig gedeeld en bekeken. Vooral in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld.

Niet toevallig na de gebeurtenissen in Charlottesville. Daar protesteerden blanke nationalisten en aanhangers van het extreemrechtse "alt right" vorig weekend tegen het verwijderen van een standbeeld van generaal Robert Lee, de leider van de Geconfedereerde troepen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De betogers riepen en toonden (neo-)nazistische boodschappen en symbolen. De situatie escaleerde nog meer toen een sympathisant van "alt right" inreed op tegenbetogers, daarbij kwam een vrouw om het leven.

"We moeten elkaars vrijheden bewaken of we verliezen de onze"

In het overheidsfilmpje houdt een racistische predikant een toespraak waarin hij Afro-Amerikanen, katholieken en vrijmetselaars de schuld geeft van de werkloosheid in de VS. Nadien neemt een professor een van de toehoorders apart om hem te vertellen over de opkomst van de nazi's in Duitsland, en hoe snel een maatschappij haar vrijheid kan verliezen.

"We mogen onszelf nooit laten verdeeld geraken door ras, kleur of origine. In dit land horen we allemaal tot een minderheid (...) Jij hebt het recht om te zijn wie je bent en zeggen wat je denkt, hier heerst vrijheid. Maar daar moeten we aan werken, we moeten elkaars vrijheden bewaken of we verliezen de onze (...) Als we toestaan dat een minderheid haar vrijheid verliest door vervolging of door vooroordeel, bedreigen we onze eigen vrijheid."

Een boodschap uit 1947 die anno 2017 en na Charlottesville nog bijzonder actueel klinkt en veel weerklank vindt op sociale media. In een week tijd is het meer dan 10 miljoen keer bekeken op Facebook en ettelijke keren gedeeld via Twitter.

Bekijk hier het volledige filmpje: