Barcelona herdenkt "dag van de vele tranen" in Sagrada Familia

In de Sagrada Familia, de beroemde basiliek van Barcelona, is een rouwplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanslagen. De Spaanse koning en koningin, premier Mariano Rajoy en de Catalaanse president Carles Puigdemont waren daarbij aanwezig. Het was een sobere eredienst, die weliswaar niet massaal werd bijgewoond.
AFP or licensors

De Sagrada Familia, ontworpen door Antoni Gaudi, een van de toeristische trekpleisters van Barcelona, wordt elke dag druk bezocht. Vandaag waren er meer mensen komen opdagen voor de herdenkingsplechtigheid, maar een overrompeling was het zeker niet.

"Er staan geen lange rijen, iedereen kan gewoon naar binnen", zegt collega Mieke Strynckx ter plaatse. "Wel is de buurt sterk beveiligd. Straten zijn afgesloten, en er staan overal agenten met machinegeweren."

Het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia nam deel aan de mis in de door Antoni Gaudi ontworpen kerk. Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa, de Catalaanse president Carles Puigdemont en burgemeester Ada Colau van Barcelona waren aanwezig.

Oproep tot eenheid

Politieke toespraken waren er niet, en al evenmin woorden van de nabestaanden. Het was een sobere, traditionele dienst die de aartsbisschop van Barcelona voorging.

"Het zijn dagen van tranen, veel tranen", zo begon hij. "Maar toch ook van grote menselijkheid". Hij las een telegram met rouwbetuigingen voor van paus Franciscus, die de aanslagen "een grote belediging van God" noemde. De aartsbisschop riep in zijn homilie op om over de verschillen heen eendrachtig te streven naar "vrede, respect, broederlijk samenleven en liefde". "Eenheid zal ons sterk maken, verdeeldheid zal ons schaden en vernietigen", klonk het.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors