Finland houdt minuut stilte voor slachtoffers steekpartij

In Finland is vanochtend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de mesaanval van vrijdag. Net voor de minuut stilte heeft de politie nog een reconstructie gehouden van de steekpartij in de stad Turku. Daarbij heeft een Marokkaanse asielzoekers twee mensen doodgestoken en acht anderen verwond.

Om 10 uur Finse tijd (9 uur Belgische tijd) werd het in heel Finland een minuut stil om stil te staan bij de vermoedelijke terroristische aanval van vrijdag. Vanochtend heeft de Finse politie ook al een reconstructie gedaan van de feiten. Dat heeft drie kwartier geduurd.

De politie had daarvoor al een bericht verspreid dat de mensen in Turku zich niet ongerust moesten maken als ze vanochtend veel politie zouden zien op de plek van de aanval. Vanmiddag, om 13 uur zal er weer meer informatie gegeven worden.

Asielzoeker

Gisteren lieten de Finse autoriteiten al weten dat de hoofdverdachte, die na de vermoedelijke aanslag werd neergeschoten en opgepakt, een 18-jarige asielzoeker is die vorig jaar uit Marokko naar Finland is gekomen en in een asielzoekerscentrum in Turku verbleef.

Hij zou het bij de aanval specifiek op vrouwen hebben gemunt: de twee dodelijke slachtoffers en zes gewonden waren vrouwen, de twee andere gewonden waren mannen die tussenbeide probeerden te komen.

Onderzoek

Ondertussen is het onderzoek in volle gang. Er wordt een tolk ingeschakeld om de hoofdverdachte te ondervragen. Die zou tot nog toe zijn medewerking geweigerd hebben. Hij ligt nog in het ziekenhuis omdat hij een schotwonde heeft aan zijn been.

Bij huiszoekingen in het asielzoekerscentrum en in één of verschillende woningen ,in Turku, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag nog vier andere Marokkanen opgepakt, die contact hadden met de hoofdverdachte. Voor een vijfde man is een internationaal opsporingsbevel verspreid.