Imam van Ripoll wordt sleutelfiguur van onderzoek aanslagen

De speurders in Spanje concentreren zich meer en meer op de rol van de imam van het stadje Ripoll, waarvan de meeste verdachten afkomstig waren. Door zijn toedoen zouden de jongeren op korte tijd geradicaliseerd zijn, en hij zou aan het hoofd van de terreurcel hebben gestaan.
AFP or licensors

De imam is mogelijk een van de doden die afgelopen woensdag zijn gevallen bij de ontploffing van een huis in Alcanar, waar de terroristen mogelijk gasbommen probeerden te maken. 

Speurders doorzochten gisteren zijn appartement in Ripoll. "Een piepklein, armtierig appartementje boven een bakkerij", kon onze ploeg ter plaatse vaststellen. De imam, een Marokkaan, deelde de woning gedurende de laatste vier maanden met een landgenoot, maar die zegt niets opvallends te hebben vastgesteld. 

De imam, een man van rond de 40, vestigde zich zo'n twee jaar geleden in Ripoll. Hij leidde het gebed in de moskee van het stadje. De speurders vermoeden dat hij verantwoordelijk is voor de recente en snelle radicalisering van de jongeren die deel uitmaken van de terreurcel. Ook familieleden van de terroristen wijzen de imam aan als verantwoordelijke voor hun radicalisering.