Leger begint aan grondoffensief in Tal Afar, een van laatste IS-bolwerken in Irak

In Irak is de strijd begonnen om de stad Tal Afar, een van de laatste bolwerken van IS in het noorden van het land. Het Iraakse leger werkt samen met de internationale coalitie, sjiitische milities en Koerdische strijders. "Als ze Tal Afar veroveren, is heel het westen en noorden van Irak bevrijd", zegt Rudi Vranckx.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Iraakse premier Abadi kondigde het grondoffensief aan in een televisietoespraak. "Geef je over of sterf", richtte hij zich tot de IS-strijders. 

Tal Afar ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Mosoel, de op één na grootste stad van Irak die begin juli na maanden strijd door Iraakse troepen werd heroverd op IS. 

Tal Afar, dat tussen Mosoel en Syrië in ligt, is een belangrijke stad. "Het is de stad die alle strategische routes voor de jihadi's controleert op weg naar Syrië", verduidelijkt Rudi Vranckx. "Als ze die ook nog veroveren, is heel het westen en noorden van Irak bevrijd."

Nog 1.500 tot 2.000 IS-strijders in Tal Afar

Tal Afar werd in juni al omsingeld door het leger en werd eerder deze week gebombardeerd. Enkele uren vóór de tv-toespraak van Abadi strooide de Iraakse luchtmacht pamfletten boven de stad uit om de inwoners te verwittigen dat ze zich moeten voorbereiden voor de laatste aanval, het grondoffensief.

Tal Afar werd in 2014 veroverd door IS. De stad telde op dat moment 200.000 inwoners, van wie er vele gevlucht zijn. In april van dit jaar zouden nog 50.000 mensen de stad ontvlucht zijn. De VN schat dat er nog tussen de 10.000 en 40.000 burgers aanwezig zijn, het Iraakse leger houdt het op 5.000.

Volgens Irak zijn er nog 1.500 tot 2.000 IS-strijders in Tal Afar. Een bevelhebber vermoedt dat zij uitgeput en gedemoraliseerd zullen zijn na de aanhoudende bombardementen en een gebrek aan bevoorrading. Hij verwacht geen hevige en moeizame strijd zoals die om Mosoel, die bijna negen maanden duurde.