Marokkaanse koning verleent gratie aan 415 gedetineerden

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft gratie verleend aan 415 gevangenen, van wie 13 gedetineerden die vastzitten wegens terroristische activiteiten. De maatregel komt er naar aanleiding van een belangrijke nationale feestdag in Marokko.

De terreurverdachten die gratie krijgen, hebben volgens de Marokkaanse autoriteiten deelgenomen aan een programma voor nationale verzoening.

Opvallend is dat er deze keer geen gratie wordt verleend aan mensen die zijn opgepakt na betogingen in de opstandige Rif-regio. Dat deed de Marokkaanse koning wel eind vorige maand, naar aanleiding van het jaarlijkse troonfeest.

De maatregel van vandaag komt er naar aanleiding van de 64e verjaardag van de zogenoemde Revolutie van de koning en het volk, die herinnert aan de deportatie van sultan Mohammed V - de grootvader van Mohammed VI - door de Franse kolonisator in 1953. Dat leidde toen tot een volksopstand tegen de Fransen.